Бунтовническите сили са успели да превземат резиденцията на Кадафи, Баб ал Азизия, съобщи CNN.

Техни представители проверяват всяка една стая от комплекса, вероятно търсейки Муамар Кадафи, или негови приближени и верни военни.
За момента обаче местонахождението на либийския лидер е неизвестно.

Силите на Кадафи първоначално се опитали да защитават комплекса, но след това прекратили съпротивата. Либийските бунтовници празнуват.

Според арабски телевизии, цитирани от ИТАР-ТАСС, бунтовническите сили са влезли дълбоко навътре в резиденцията. Без да срещат съпротива, те продължават да заемат позиции в комплекса. Според дубайската сателитна телевизия Ал Арабия бунтовниците са превзели дома на Кадафи и са издигнали на него червено-черно-зеленото знаме на революцията. По данни на западни медии в щурма участват неколкостотин въстаници.

Стрелбата в района на Баб ал Азизия продължава. По улиците на Триполи са излезли стотици противници на режима, които празнуват превземането на последната крепост на Кадафи.

Водят се сражения и за контрола над летището в Триполи, който е бил поет по-рано от бунтовниците.

Те са получи мощна подкрепа от НАТО, извършили въздушни операции, които продължават над Либия и по-специално над Триполи.

Очевидци разказват, че звуци от свирепи сблъсъци и облаци черен дим изпълват въздуха в някои части на Триполи.

В късния следобед мощна експлозия е избухнала близо до хотел в либийската столица, съобщава СиЕнЕн. Силите на Кадафи са блокирали журналисти в него.

Междувременно преходният национален съвет в Либия е заявил, че контролира 80% от либийската столица Триполи.

По време на пресконференция Катрин Аштън посочи, че е говорила с президента на Съвета, Мустафа Абделджалил, който е уверил, че 80% от Триполи се намира под контрола на опозицията.

Пентагонът също потвърди, че либийските бунтовници контролират по-голямата част от Триполи.

По-рано днес обаче един от синовете на полковника, Сейф ал Ислам, за когото от опозицията обявиха вчера, че е арестуван, се появи в Триполи и обяви, че „гръбнакът на бунтовниците е пречупен".

Той увери, че силите на Кадафи контролират  града. Има информации, че главният площад отново е под контрола на правителството. Бунтовниците контролират някои квартали, предимно в източната част от града.

Ситуацията в Триполи е повече от напрегната. БиБиСи цитира лекар от една от болниците там. Работим насред боевете, абсолютно ужасяващо е, заяви Карен Грахам. Постоянно се чуват изстрели, ракети. Пациентите и персоналът са ужасени, продължи медикът.