Около сто служители на затворите в Ловеч и Плевен, както и служители от ловешкия арест излязоха на протест тази сутрин.

Основното искане на протестиращите пред затвора в Ловеч е да се спазва приетият тази година Закон за МВР и да се предвидят във финансовите разчети заплащането на нощния труд.

Председателят на Синдиката на служителите на затворите България - Ловеч Атанас Трифонов обясни, цитиран от БТА, че този път недоволството им не е насочено към Министерството на правосъдието, а служителите на затворите искат обещаното им при предишните протести да се изпълни и средствата да бъдат предвидени в бюджета за следващата година, както гласи законът.

„Това, което ни обещаха при предишните протести, е поискано за Бюджет 2015. По новия Закон за МВР трябваше да има заплащане на нощния труд, както и суми завремето за изчакване, но за съжаление тези средства са орязани от министъра на финансите.

Служителите протестират и срещу това, че заедно със служителите в МВР са под един и същи закон, но парите са различни. Заплатите им са с около 200 лева по-ниски от колегите им в МВР.

Другият проблем, който според Трифонов нагнетява напрежението между служителите на затворите, са парите за специфични условия на труд, които в момента получава само надзорният състав.

"Не работят ли инспекторите социална дейност, медицинският персонал, пробационните служители с лишени от свобода, а те не получават пари за специфични условия на труд", допълва Атанас Трифонов.

Протестиращите се оплакаха и че получават скъпи, но некачествени служебни униформи.

Атанас Трифонов каза, че на 19 декември на заседание на Управителния съвет на Синдиката на служителите на затворите в България ще се вземе решение как ще продължат протестите и какви ще бъдат бъдещите действия.

Днес се състоя и открито събрание на служители от Пловдивския затвор, а около 60 служители от Врачанския затвор и предварителните арести в града протестираха мълчаливо и пред сградата на затвора.

Сред протестиращите днес имаше не само надзиратели, а и социални работници, както и служители, които не членуват в синдикалната организация, не са съгласни и с предложенията за увеличаване на възрастта и стажа за така наречените категорийни работници.

Протестната кампания на служителите на затворите беше обявена още миналата седмица с провеждане на синдикални събрания на открито. Всеки работен ден от утре представители на ССЗБ, синдикални дружества и секции ще се събират пред затворите.

Първата акция беше пред Софийския централен затвор, а на следващия ден служителите излязоха пред затвора в град Бобов.