Плодове и зеленчуци от Гърция и Полша са започнали да заливат вътрешния ни пазар след въвеждането на ембаргото от Русия за внос на селскостопанска продукция. Това констатираха министрите на финансите Румен Порожанов и на земеделието Васил Грудев на съвместна пресконференция, провела се във финансовото ведомство.

Те посочиха, че държавата няма какво да направи и не може да спре доставките на плодове и зеленчуци, както и на животински продукти от страни от ЕС, защото това би представлявало нарушение на общностното законодателство.

На този фон българските земеделски производители ще трябва да се конкурират с дъмпинговите цени на вноса. Този внос често не е съвсем легален, от което страдат и постъпленията от данъци във бюджета.

В тази връзка двамата министри обявиха, че ще бъдат засилени проверките на превозните средства, които извършват вътреобщностни доставки. Вече са засечени и фирми-еднодневки, през които минава вносът на земеделските продукти, но които след това "изчезват", без да са заплатили необходимото към държавата.

По думите на Грудев ще бъде засилен и контролът по пазарите и тържищата, където е крайната точка за реализация на земеделската продукция.

По време на пресконференцията и двамата министри увериха, че ще се търсят методи за компенсиране на земеделците от дъмпинговите доставки на земеделска продукция, която ощетява родния производител.

По-късно от Министерство на земеделието и храните съобщиха, че от 1 септември започва прием на заявления за подпомагане във връзка със забраната, въведена от Русия, за внос на селскостопански продукти от ЕС. Производителите могат да получат подпомагане за изтеглени или непредложени на пазара реално произведени (може и неприбрани),  годни за консумация плодове и зеленчуци.

Общият бюджет на помощта за всички държави-членки е в размер на 125 милиона евро и допълнителни 30 милиона за праскови и нектарини. Подпомагането е по отношение на домати, моркови, зеле, пипер, карфиол, краставици,  корнишони, гъби, ябълки, круши, малини, десертно грозде, сливи и праскови и нектарини.