Фрапантен случай, при който 14 души са се запознали с резултатите от прилагането на специални разузнавателни средства, е констатиран при прокурорска проверка на дейността на ДОТИ и МВР в периода януари 2007 - март 2008 г.

Прокурорът Трендафил Трайков съобщи, че в над 90% от случаите са подслушвани стационарни и мобилни телефони т.е. не са използвани възможностите за други СРС-та.
12 на сто от случаите са годни за веществени доказателства, заяви прокурорът Трайков, цитиран от БНР, и очерта и други констатирани нарушения.

„Бяха установени случаи, в които - при условията на чл. 30 от Закона за специалните разузнавателни средства, са получени резултати извън направеното искане. Уведомен е органът по член 13, а именно министър или заместник-министър, но не е ясно какво е развитието на получената информация - дали е работено, кой е работил и какъв е резултата."

Установихме съществуването на неконтролируеми записи върху дискове на получената чрез СРС-та информация, която не може, чрез използваната в ДОТИ техника, да се идентифицират лицата, пребиваващи в мониторинговия сектор.
На лице е възможността информацията да бъде чута или получена от неопределен кръг лица, разказа още прокурорът.

По думите му установено е, че има нарушения на чл. 138 от правилника за приложение на Закона за защита на класифицираната информация, който гласи, че записи се осъществяват само върху дискове, поискани за използване и които са предварително регистрирани по Закона за защита на класифицираната информация.
Това е грубо нарушение на този закон. Материалните носители за многократен запис на класифицирана информация нямат регистрационен номер и гриф за сигурност и не се водят на отчет, коментира още Трайков.

Основателно е съмнението дали специалните разузнаватели средства не се използват за друго, щом е толкова нисък процентът на годните веществени доказателства, каза от своя страна заместник-председателят на Върховния административен съд Румен Ненков.

Припомняме, в началото на септември гръмна скандал, след като от МВР обявиха колко пари са изхарчени за работа със СРС.
Вчера пък министър Миков няколко часа запознава в министерството членовете на вътрешната парламентарна комисия със ситуацията при специалните разузнавателни средства.