Централната избирателна комисия (ЦИК) очаква на тези избори броят на гласуващите да надхвърли 3,5 млн. души - реалният брой избиратели не е повече от 5 млн. Това обяви пред БНР говорителят на ЦИК Цветозар Томов.

Томов е убеден, че ще има повече гласове от чужбина, подчертавайки, че като цяло българите гласуват на парламентарни избори.

Припомняме, на последните парламентарни избори през май 2013 година избирателната активност бе рекордно ниска за избори за Народно събрание - едва 51,33%.

Междувременно говорителят заяви, че ЦИК е отказала да регистрира две от партиите до изтичането на срока вчера.

Участието на още една партия е под въпрос, докато продължава проверката на списъците подписи, съобщи той.

Документи за участие в изборите са подали 22 политически партии и 7 коалиции.Тъй като в коалициите влизат 34 партии, това означава, че общият брой на партиите, които са подали документи за регистрация, е 56.

Колко точно ще бъдат участниците - ще се знае, след като ГРАО завърши проверката на подписите и Комисията евентуално разгледа отново някои от случаите и след като завърши срокът на обжалване на решенията на ЦИК във ВАС, коментира Томов.

По думите му има партия, на която не достигат няколко гласа в подписката за регистрация. Тя е получила възможност да представи допълнителен списък, който още не е проверен. Според него е възможно да отпадне някоя партия заради недостатъчно хора, които са се подписали в нейна подкрепа.