"В центровете за бежанци има 5130 места за настаняване. Имаме възможност да разширим с 1400 или можем да достигнем към 6500 места.

В момента там са настанени 2597 души или имаме 50% запълняемост". Това заяви председателят на Държавната агенцията за бежанците (ДАБ) към МС Никола Казаков пред БНР.

Към 31 август в Агенцията са подадени близо 11 000 молби за закрила. "От тях бежански статут сме дали на 3700 души, а хуманитарен - на 650. Или от 10 628 молби сме дали закрила на 41%", заяви шефът на ДАБ

News.bg припомня: От документите, предоставени от ДАБ, се вижда странно намаляване на чужденците, които са в центровете за настаняване на бежанци. Например - на 19 август 2015 година в шестте центъра е имало общо 3394 души. На 9 септември 2015 г. те са вече 2597 души. Информацията се променя ежедневно.

Агенцията има осигурени средства от ЕК по проект, който продължава до 15 юни 2016 година. По него се набират специалисти със средно образование и компютърна грамотност, които да работят в центровете в София, Харманли, Пъстрогор, и село Баня.  Заплатата е между 650 и 750 лeва, каза Казанджиев.

За пореден път Агенцията ще обяви и процедура за набиране на нови преводачи.

Вицепремиерът Ивайло Калфин коментира, че може да приемем 2000 бежанци, но не можем да ги принудим да останат тук. Още...

"Имаме осигурени средства до края на следващата година. Търсим още поне 20 души за преводачи, които да знаят арабски, кюрдски или наречия на афгански. Преводачите са на хонорар. Получават между 30 и 40 лева за час превод.

Казаков оцени като добре подготвени хората, които провеждат първоначалните беседи с търсещите закрила. Едно интервю продължава 2-3 часа.

Според шефа на бежанската агенция, българите са готови да дадат жилищата си под наем на бежанци, но интересът сред търсещите закрила у нас не е голям.

"За тях е по-важно да са в центъра, да си получат документите от полицията и да отидат в друга държава", заяви Казаков.

Агенцията за бежанците към ООН очаква до края на 2015 г. в Европа да пристигнат поне 350 000 души, а броят им да нарасне допълнително догодина.

Припомняме, според нормативната база правата и задълженията на чужденците, получили закрила са:

Чужденец с предоставен статут на бежанец придобива правата и задълженията на български гражданин, с изключение на: правото да участва в избори за държавни и местни органи, в национални и местни референдуми, както и да участва в създаването и да членува в политически партии; да заема длъжности, за които със закон се изисква българско гражданство; да бъде военнослужещ; други ограничения, изрично предвидени със закон.

Чужденец с предоставен хуманитарен статут има правата и задълженията на чужденец с разрешено постоянно пребиваване в Република България.

Чужденец, на когото при условията и по реда на Закона за убежището и бежанците е предоставено убежище, статут на бежанец, хуманитарен статут или временна закрила, има право да поиска да се събере със семейството си на територията на Република България. Разрешението за събиране на семейството се дава от председателя на Държавната агенция за бежанците.

На членовете на семейството на чужденеца се издава разрешение за продължително пребиваване след разрешението за събиране на семейството, издадено при условията и по реда на Закона за убежището и бежанците. Разрешението за пребиваване е със срок една година с възможност за подновяване, без да се надвишава срокът на пребиваване на титуляря, съгласно чл. 25б от Закона за чужденците в Република България.

Чужденец с предоставен статут на бежанец или хуманитарен статут, който е настанен в Регистрационно-приемателен център следва да напусне сградата на Общежитието, където е настанен, тъй като в същото се настаняват само чужденци в производство за предоставяне на закрила.

Чужденците, получили закрила, имат право на труд, социално и здравно осигуряване по реда на българските граждани.