Временно ще бъде спряно строителството на къщичките върху терена на къмпинг „Юг". Пред БНР зам.-министърът на околната среда и водите Бойко Малинов обясни, че на базата на събраните данни е констатирано, че има нарушения на екологичното законодателство при разрешаването на това инвестиционно намерение. По думите му, те са свързани със Закона за биологичното разнообразие.

Припомняме, природозащитници алармираха, че в седмицата преди Великден в къмпинга в северната част на залива Корал е бил излят бетон направо върху дюните. Вчера на брифинг от министерствата на регионалното развитие и на околната среда и водите увериха, че върху дюните няма строеж. Изчакваше се и проверка на екоминистерството, която е приключила вчера.

Бойко Малинов обясни, че в МОСВ случаят е започнал още през 2004 г., когато е била проведена процедура по оценка на въздействието върху околната среда. Нарушението към момента било за неспазване на оценките за установяване на въздействието върху защитени зони. Според зам.-министъра такъв случай може да приключи много бързо, ако инвеститорът покаже бърза и достоверна информация. Ако обаче информацията не е достатъчна или достоверна, може да се проточи много дълго. В момента се извършва и проверка за това кой е бил представител в РИОСВ и какви са били аргументите му.

Малинов се закани, че след като бъдат установени аргументите, ще бъде понесена и съответната отговорност.

Кметът на Царево смята, че скандалът е изкуствено създаден. Главният архитект на общината Станислав Николов коментира, че не са завършили всички проверки от институциите. Той е категоричен, че като общинска администрация не се чувстват притеснени от претенциите на който и да е инвеститор.