Коалиция от ислямистки екстремисти обявиха, че са превзели сирийска военна база в северозападната провинция Идлиб в понеделник сутринта, след като атентатор самоубиец от „Фронта ан Нусра", който е подразделение на „Ал Кайда", вкарал в базата камион, пълен с експлозиви и го взривил, съобщава "Ройтерс".

Сирийските държавни медии посочват, че армията е нанесла тежки загуби в жива сила на ислямистите в областта и е предприела въздушни удари, но не съобщават, че базата е паднала във владението на терористите.

Овладяването на базата „Кармийд", ако се потвърди, би бил последният от поредицата неуспехи за армията в региона. Това ще позволи на ислямистите да затегнат обсадата си на голямата военна база „Мастума", близо до която се водиха тежки сражения през последните седмици.

Камион с два тона експлозиви проникна през един от входовете на базата, което улесни превземането й", заявил Шейх Хусам Абу Бакр, ислямистки командир от "Ахрар ал Шам".

Екстремистите се опитват да изтласкат сирийската армия от малкото останали области в провинцията под командването на правителствените сили, приближавайки се към Латакия, където е роден сирийският президент Башар ал Асад.

Радикални сунитски ислямистки екстремисти превзеха град Идлиб, столицата на провинцията, миналия месец, след като сформираха съюз, включващ „Фронт ан Нусра", „Ахрар ал Шам" и „Джунд ал Акса", но не и вражеската им терористична групировка „Ислямска държава", която контролира големи територии в Сирия и Ирак.