Унгарските власти обявиха, че са построили телената ограда по границата със Сърбия, съобщава "Франс прес", позовавайки се на унгарското вътрешно министерство.

Унгария, която е страна членка на ЕС, издигна оградата по границата с държава, която не членува в ЕС. Унгария е транзитна страна за бежанците и имигрантите от Близкия изток, каквито са също Гърция, Македония и Сърбия.

Само в сряда в страната са влезли рекордните за едно денонощие 3 241 имигранти. Миналата седмица пък са влезли 10 000 души, което също е рекордно количество. А от началото на годината страната е задържала 140 000 души, влезли от Сърбия.

Решението на Будапеща да вдигне оградата бе критикувано от редица страни от ЕС и извън съюза.

По границата унгарските власти ще изпратят след 5 септември над 2000 „полицаи преследвачи", които ще патрулират с помощта на кучета, коне и вертолети.

В петък в унгарския парламент са внесени предложения за поправки в 13 закона. Някои от поправките изискват гласовете на 2/3 от депутатите, съобщи БНР.

Ако бъдат одобрени промените, които дават възможност за обявяване на извънредно положение край южната граница на страната. От средата на септември унгарските гранични полицаи ще могат да пазят границата и оградата и с употребата на огнестрелно оръжие.

Ще могат да употребяват кучета, халосни патрони, сълзотворен газ и мрежи за залавяне на мигрантите, а полицията ще може да извършва проверки и без специално разрешение, ако подозира, че в тях се крият бежанци. Близо до границата правителството ще построи лагери, които могат да бъдат напуснати само в посока Сърбия.

Законовите промени имат „всички шансове" да преминат в парламента, смята Кьосева, тъй като крайната десница е заявила, че ще подкрепи промените.

След случая с камиона - ковчег в Европа са били разкрити няколко подобни случая.

В петък в Австрия е бил открит камион с 24 мигранти, сред които 3 в много тежко състояние. В Унгария е заловен друг камион с българска регистрация, в който е имало 21 мигранти. Арестувани по делото са 4-ма румънски граждани.