Пред сградата на МВР се проведе протест на РЗС с искане на незабавна оставка на вътрешния министър Цветан Цветанов. На него присъства лидерът на партията Яне Янев, кандидатът за президент Атанас Семов и Мартин Заимов, който е водач на листата в София.

По-рано от РЗС разпространиха декларация, в която констатират, че в страната се разгръщат процеси на цялостна дестабилизация и са налице симптоми на тежка политическа криза.

Всичко това е в резултат на двегодишното некомпетентно и арогантно управление на ГЕРБ, което използваше МВР като силова групировка за разправа с икономически, политически, а вече и граждански противници на властта, посочват от партията.

В документа са представени и седем искания на РЗС.

На първо място хората на Янев искат незабавно министър-председателят Бойко Борисов да отстрани от правителството Цветан Цветанов, който по думите им е основният виновник за днешната криза и вече представлява пряка заплаха за националната сигурност.

Ако в срок до 10 дни Народното събрание не гласува смяната на Цветанов, РЗС ще организира безсрочен протест до свалянето от власт на цялото правителство.

От сряда, 5 октомври, парламентът да прекрати всякаква дейност до 30 октомври и да проведе само извънредно заседание за приемане на оставката на Цветанов.

Ако полицията посегне на когото и да било от протестиращите български граждани със силов полицейски натиск, РЗС ще търси персонална отговорност от съответните ръководители в МВР, които посягат срещу младостта на България, пише още в декларацията.

От РЗС призовават полицаите, всички служители на МВР и останалите структури за сигурност да не се подчиняват на заповедите на Цветанов и марионетките от политическия му кабинет до свалянето му от поста.

Друг призив на РЗС е редовите полицаи да не се изправят срещу собствените си деца, а масово да излязат в отпуск, да защитят професионалното си достойнство и да се включат в протестите за отстраняването на най-голямото зло в системата на МВР.

От партията искат още ЕП и ОССЕ да изпратят специални наблюдатели, защото групировката ГЕРБ е в състояние напълно да погази гражданския мир и всички права и свободи на гражданите, за да се задържи на власт.

РЗС има готовност да отговори на предизвикателства и да предложи социално-икономически и политически план за изход от кризата.

Ние смятаме, че протестите са социални и политически и сме готови да поемем политическата отговорност да отговорим на обществените очаквания, се заключва в документа.