Концепция за модернизация и реформи в сектора на българските гори представиха премиерът Сергей Станишев, директорът на държавната агенция по горите Стефан Юруков и шефът на парламентарната комисия по земеделие и гори Васил Калинов.

Предвиждат се законодателни и структурни промени в горския сектор, насочени към неговото по-ефективно управление.

Концепцията, за която както Станишев поясни, има подкрепата на коалиционните партньори, се основава на такава държавна политика, която не раздробява стопанисването на българката гора, не допуска нейното феодализиране, а отчита интересите балансирано.

Трябва да е ясно, че българската гора е една.

Тя не може да се разпарчетоса и унищожи на базата на било то местни, било то икономически и интереси и това няма да се допусне, категоричен бе Станишев.

Той припомни идеята си от лятото за създаването на самостоятелно ведомство по горите - ДАГ и посочи кои са най-неотложните задачи след като тя вече е структурирана - да се предостави право на стопанска дейност на държавните лесничейства, да се разграничат стопанските от контролните функции, да се даде шанс за реинвестиции, осигуряващи възпроизводството на горите.

Предвиждат се законодателни промени в Закона за горите, ще бъде създаден фонд „Българска гора".

Вижданията на правителството е да се преобразуват регионалните управления по горите в регионални дирекции. Така контролните функции и функциите на правене на политика ще се осъществяват от ДАГ и регионалните дирекции, а стопанската дейност ще се осъществява от регистрирани държавни лесничейства, като държавни предприятия, които ще са няколкостотин, поясни Станишев.

След промяната в закона за горите, ще последват промени в Закона за лова и за опазването на дивеча и след като потръгне реформата ще се подготви нов цялостен закон за горите.

Премиерът се противопостави на идеята за цялостна и тотална децентрализация на управлението на горския сектор. Такива идеи, които се носят, коментира Станишев, визирайки ГЕРБ, водят потенциално до риск от сепариране на гората и провеждане на регионална политика, в която водещото ще е икономическия интерес.

Ако няма централна политика за опазване на горите, след 10-на години ще се окажем в трагично състояние, предупреди Станишев.
Идеята за прехвърляне на гори от публично-държавна собственост в публично-общинска ще доведе до това, че решенията за прехвърляне от публично общинска в частно-общинска ще стават много лесно в общински съвети, които са изключително пъстри, допълни Станишев.

Той изрази опасения, че в много случаи може да надделеят конюнктурните и частните интереси, ако при липса на политическа отговорност.

Необходимо е да има ясен баланс между икономическите интереси за стопанисването на българските гори и обществения интерес за опазването на гората и за нейното възпроизводство, категоричен бе премиерът.

Предвижда се средствата от фонд „Българска гора" да се ползват чрез кандидатстване чрез конкретни проекти единствено и само за дейности, свързани със залесяване, възпроизводство и сертификация на Български гори, каза председателят на ДАГ Стефан Юруков.

Според него, управлението на фонда трябва да е по-широко и в него да участват представители на финансовото министерство, на Министерство на околната среда и горите, както и на Министерство на регионалното развитие и благоустройство.