Техническата грешка на СУ с таксите за медицинските специалности ще бъде поправена още тази седмица.

Това обеща министър Сергей Игнатов след среща с протестиращите студенти. Той подчерта, че таксите се определят по решение на Академичния съвет на ВУЗ-а и след съгласувателна процедура минават през МС.

В образователното ведомство е постъпило вече искането на СУ за редукция на семестриалната такса, тъй като Академичният съвет допуснал техническа грешка. След като тя бъде коригирана, бъдещите лекари ще плащат 925 лв., а медицинските сестри - 725 лв.

Проблем няма, категоричен бе Сергей Игнатов. Таксите не се определят от министъра и не могат да се диктуват от министъра, подчерта той.

Студентите по медицина от своя страна посочиха, че притесненията им идват във връзка с това, че моментът за записване настъпва и ако техническата грешка не бъде поправена, съвсем скоро по закон бъдещите медици ще трябва да плащат тези по-високи такси.

Реакцията с вдигането на таксите може да счете за нормална, смята още Сергей Игнатов. Той коментира, че в условия на криза, повечето ВУЗ-ове решават да вдигнат учебните такси, а това от своя страна води до отлив на студенти.

Той обеща техническата грешка да бъде поправена още тази сряда по време на правителственото заседание.

8140 лв. дава държавата за един студент по медицина за една година издръжка, а за медицински сестри - 4200 лв.

Студентите също така се оплакаха, че Студентският съвет не е подкрепил техния протест, срещу техническата грешка на Академичния съвет.

По-рано днес между 30-40 бъдещи медици се събраха на протест на пл. "Независимост". Заради техническа грешка таксата им е вдигната 2713 лв.

Младежите носеха плакати с надписи - „В ЕС 500 евро медицина - в СУ 2713", „Времето изтича - таксите стоят", „Днес в СУ - утре навсякъде", „Образованието не е бизнес, не на търговията със знанието".

Винаги съм искал да уча медицина, заяви Михаил Михайлов, приет да учи медицина в СУ „Св. Климент Охридски". Това е хуманна професия и аз искам да я упражнявам, категоричен бе той.

Той обясни, че таксата, която трябва да плащат бъдещите медицински сестри е 1443 лв., като им е обещано тя да бъде променена на 720 лв.

По думите на Михайлов, ако бъде поправена техническата грешка, бъдещите лекари ще плащат малко над 900 лв. такса.