Русия ще отвърне на удара, ако нейна територия бъде нападната, както и ако интересите на руснаците бъдат застрашени, като това щe стане в съответствие с международното право.

Това каза руският външен министър Сергей Лавров в интервю за англоезичния руски държавен телевизионен канал Russia Today (RT).

По думите на Лавров, САЩ имат пръст в настоящата патова ситуация в Украйна, в която от едната страна на барикадата е дошлото с преврат на власт правителство, а от другата - антимайдановците.

„Ако бъдем нападнати, ние със сигурност ще отвърнем. Ако нашите интереси, нашите легитимни интереси, интересите на руснаците бъдат атакувани директно, както например се случи в Южна Осетия, не виждам никакъв друг начин, освен да отговорим в съответствие с международното право", коментира Сергей Лавров.

Говорейки за струпването на войски край руско-украинската граница, Лавров добави, че руските войници не са преминали в Украйна и остават на руска територия.

Когато биват нападани руски граждани, това е атака срещу Руската федерация", беше категоричен първият руски дипломат.  

Външният руски министър говори също така за намесата на САЩ в продължаващата криза в Украйна, обвинявайки Вашингтон, че се опитва да манипулира в своя полза ситуацията.

„Няма причина да не смятаме, че американците дирижират шоуто", каза Лавров, имайки предвид посещението на вицепрезидента Джо Байдън в Киев и неговото съвпадение с подновената антитерористична операция срещу проруските сепаратисти в Източна Украйна.

„Доста показателно е, че те избраха момента, когато вицепрезидента Джо Байдън е на посещение, за да обявят възобновяването на тази операция, тъй като стартът на операцията беше даден веднага след посещението на шефа на ЦРУ Джон Бренън в Киев", коментира още руският външен министър.

Ситуацията в Украйна е още един пример за това, че Вашингтон се опитва да печели предимство в геополитическата битка, посочи Лавров.

„Украйна е просто една проява на нежеланието на САЩ да правят отстъпки в геополитическата битка. Американците не са готови да признаят, че не могат сами от Вашингтон да дирижират събитията във всяка част на земното кълбо", коментира руският първи дипломат, добавайки, че „готовите решения" на САЩ не могат да бъдат „лек" за криза, която те не разбират.