Сръбският външен министър и ротационен председател на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа /ОССЕ/ Ивица Дачич заяви, че Сърбия е твърдо решена да защитава безопасността на журналистите и свободата на изразяване, предаде радио В92.

"Това е ключов елемент на всяко истинско демократично общество", каза Дачич.

Той бе участник на среща в Белград за защита на сигурността на журналистите, организирана от ОССЕ. Дачич заяви, че насилието срещу журналисти е неприемливо и трябва да се третира като атака срещу обществото като цяло.

"Като председател на ОССЕ през 2015 поставям въпроса за свободата и безопасността на журналистите, това ще бъде сред приоритетите на организацията", каза Дачич.

Представител на ОССЕ по въпросите на свободата на медиите Дуня Миятович заяви, нападението над журналисти може да разруши демокрацията. "Думи и образи, не водят до посиняване и не убиват хора. Престъпниците трябва да бъдат изправени пред най-строгата ръка на закона", заяви Миятович, като добави, че насилието срещу тези, които имат различно мнение е неприемливо.

Изявлението на сръбския ротационен председател на ОССЕ идва в момент, когато в България бе открито тялото на разследващия журналист Младен Дочев. Неговите колеги от сайта "Бивол" сезираха прокуратурата за изясняване на случая при какви обстоятелства е починал колегата ни, чиито разследвания, анализи и коментари бяха добре приети в Daily Mirror, Daily Mail, Sun, Бивол, Офнюз. Погледът му към вътрешнополитическите, както и към геополитическите събития бе уникален, коментират колеги на Младен.