Оперативна програма за развитие на сектор "Рибарство" е била върната на страната ни миналата седмица с над 200 забележки. Това каза в Бургас заместник-министърът на земеделието и храните Васил Грудев, цитиран от БНР.

По думите на Васил Грудев сега министерството трябва по най-бързия начин и до няколко месеца да отстрани пропуските, за да няма забавяне в старта на програмата. Според него програмата може да започне към средата на годината и "да отворим първите мерки на собствен риск".

Васил Грудев участва в Бургас в четиринадесетото редовно заседание на Комитета за наблюдение на Оперативна програма за развитие на сектор "Рибарство".

Рибарите от Бургас и Варна да могат да ползват възможностите на оперативна програма за развитие на сектор "Рибарство" наравно с колегите си от градовете с население до 50 000 души. За това настоя кметът на Бургас Димитър Николов. По думите му сегадействащият регламент е явна несправедливост.

Сегашните изисквания лишават стотици рибари от Бургас и Варна от правото чрез програмата да си закупят нови лодки, оборудване, системи за сигурност или да преминат през курсове за обучение.

Въпросът за условията, които ограничават рибарските общности от големи населени места да ползват еврофинансиране бе повдигнат пред Франгискос Николиан, началник на отдел "Структурни мерки: България, Гърция, Италия, Кипър, Малта, Румъния, Словения, Хърватия" и пред Кристиан Бадиу". Двамата присъстваха днес на заседанието в Бургас.
Те се съгласиха с аргументите, представени от Николов, и се ангажираха да ги вземат предвид за новия програмен период.