В Главна дирекция "Конкуренция" на Европейската комисия е образувано производство относно предполагаема държавна помощ под формата на дългосрочни договори за изкупуване на електрическа енергия.

Това се посочва в съобщение на пресцентъра на Министерството на енергетиката във връзка с днешна пресконференция на БСП, на която бе заявено, че управляващите крият писмо от Европейската комисия от октомври 2014 г. във връзка с договорите с ТЕЦ "ЕЙ И ЕС Марица Изток 1" и ТЕЦ "Контур Глобал Марица Изток 3" АД.

От Министерство на енергетиката заявяват, че няма постъпило писмо, а има постъпили въпроси от страна на ЕК, на които от министерството са изготвили след анализ отговори.

Производството е образувано вследствие на жалба до Комисията, изпратена от ДКЕВР на 20 юни 2014 г. То цели да установи предоставена ли е държавна помощ при сключването на двата дългосрочни договора за изкупуване на електрическа енергия, поясняват от пресцентъра на енергийното министерство.

В хода на образуваното производство, на 23 октомври 2014 г. от Европейската комисия постъпиха въпроси, отнасящи се до фактологията по сключените договори и съответствието им с европейското законодателство. Въз основа на анализ на фактите на 11 декември 2014 г. Министерството на енергетиката изпрати до Европейската комисия отговори на поставените въпроси, заявяват от ведомството.

До момента в Министерството не е постъпвала друга информация по казуса от страна на ЕК, се посочва в съобщението.

От там припомнят, че с решение от 27 май 2014 г. държавният регулатор е включил в миксовата цена на обществения доставчик НЕК разходите за закупуване на електроенергия от ТЕЦ "ЕЙ И ЕС Марица Изток 1" и ТЕЦ "Контур Глобал Марица Изток 3" АД, намалени съответно с 30 на сто и 20 процента и е постановил да започнат преговори за изменение на дългосрочните договори.

Със същото решение ДКЕВР е постановила, че до постигане на договореност между заинтересованите страни, НЕК ще изкупува енергията от двете американски централи при условията на действащите договори, т.е. без редукция в цената.

В резултат на тези взаимноизключващи се решения само за периода юли - декември 2014 г. общественият доставчик е увеличил разходите си за закупена електроенергия от двете централи с повече от 200 млн. лв.

Това е само един от примерите как е натрупан огромният финансов дефицит в НЕК, за чието намаляване правителството предприе комплекс от мерки, заявяват от пресцентъра на Министерството на енергетиката и допълват, че една от тези мерки са именно постигнатите споразумения с двете американски централи.

Подписаните на 8 април 2015 г. споразумения с ТЕЦ "ЕЙ И ЕС Марица Изток 1" и ТЕЦ "Контур Глобал Марица Изток 3" предвиждат намаление на цената за разполагаемост, без да се удължава техният срок на действие и без да са поети ангажименти за
увеличение на мощността.

До края на периода на действие на договорите НЕК ще спести близо 1 млрд. лв., а годишно - по 100 млн.лв. Това ще позволи свиване на текущия дефицит в енергийната система. Споразуменията с двете топлоелектрически централи ще влязат в сила, след като НЕК изплати натрупаните задължения към тях.

Предоговарянето на дългосрочните договори стана възможно благодарение на това, че представителите на американските компании видяха в лицето на българското правителство воля и реално предприети действия като законодателните промени за стабилизиране на сектора, заявяват от пресцентъра на МЕ.