Израел и Хамас са постигнали споразумение за прекратяване на продължаващия повече от седмица кръвопролитен конфликт във и около Ивицата Газа, съобщи АФП, позовавайки се на палестински официален източник.
Примирието влезе в сила в 21 часа местно време.

Египетският външен министър също обяви, че двете страни са постигнали споразумение за прекратяване на огъня, който до момента е взел над 160 жертви.

Той съобщи за примирието по време на съвместна пресконференция с американския държавен секретар Хилъри Клинтън в Кайро. Египет имаше водеща посредническа роля в международните усилия за прекратяване на конфликта, припомнят агенциите.

Това е критичен момент за региона. Новото египетско правителство пое отговорността и лидерството, което направи тази страна и крайъгълен камък за мира и стабилността в района, подчерта американският държавен секретар.

Тя изрази благодарност на египетския президент Мохамед Морси "за неговите посреднически усилия".

От пресофиса на израелския премиер съобщиха, че Израел приема споразумението. Преди това обаче Бенямин Нетаняху е провел консултация с президента на САЩ Барак Обама, посочва БиБиСи. Нетаняху е изразил готовност "да бъде даден шанс на примирието", но е предупредил, че Израел ще реагира със сила, ако то бъде нарушено от палестинските групировки в Газа.

Новината за прекратяването на огъня се случва на фона на продължаващото насилие в региона. По-рано днес експлозия избухна в автобус в Тел Авив, като рани най-малко 21 души.

За момента не се съобщават подробности за самото споразумение. Израелски източници посочват, че въпреки примирието, Израел няма да вдигне наложената блокада над палестинската територия, контролирана от Хамас.

По думите на египетски източник споразумението предвижда "край на целенасочените убийства и нахлуванията", което според Ройтерс се отнася до обявената от Израел тактика за целенасочени удари срещу видни активисти на екстремистки групировки в Газа.