"Няма административен механизъм, чрез който да се увеличат заплатите, единственото решение е държавата да се пребори с корупцията". Това заяви вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин в студиото на Нова телевизия.

"Дори, когато върви икономиката, работните заплати не са най-бързо растящите. Бизнесът разчита на ниското заплащане на труда като фактор, който помага дейността му", обясни причината за ниските доходи министърът на труда.

Според него решението е с промените, които сега се разписват за привличане на работна сила от чужбина. "За да дойде чужденец, той трябва да взима минимум над 3 пъти на средната работна заплата и да е висшист", обясни той.

"Много разчитам на дуалната система, тя е принципна промяна. Т.нар. висшисти си намират най-лесно образование, проблемът е, че те започват трудовия си стаж на 25 години", каза министърът по повод високия процент на безработица и същевременно хилядите незаети работни места.

"Липсват майсторите. Хора със средно образование, добри заварчици, автомонтьори, стругари, хора в машиностроителното произвоство", обясни министърът. Той бе скептичен, че класическият  пример на бежанци - семейство от Сирия с деца биха се справили с минимална работна заплата.

"В националния план за заетост имаме символични места за бежанци", каза Калфин и призна, че повечето от нелегалните имигранти в станата ни не искат да останат тук.

"Те идват масово без документи. Нямат документи за самоличност, съответно - за завършено образование. Имаме ангажимент за 500 бежанци от други страни, който вече е поет", заяви министърът.

Според него принципът за разпределяне на мигранти в Европа: "Взимай или плащай" не е справедлив. Отпуска се еднократна помощ от 6000 лева, но следват множество пробеми, призна Калфин.

"Целият проблем с бежанците, цялото това огромно каналджийство, хиляди километри минават тези хора. Между бежанците има много хора, които бягат от страни, в които няма военен конфликт", каза вицепремиерът.

"Не може да сме всички заедно, когато идва Арабската пролет и изведнъж... да изчезнат. САЩ, които са важен партьор и имат принос към това, което се случва в Близкия Изток, да съдействат", призова Ивайло Калфин.

Относно темата за еднократната парична помощ за раждане, социалният министър бе категоричен, че тя е символична и не бива да бъде отменяна. Проблемът с децата, които биват изоставяни е въпрос и на здравна култура. Социалният министър призна, че има цели квартали, села, където децата се водят болни от епилепсия, астма.

Той спомена и за опитите за заобикаляне на промените в закона, които изравняват условията за социално подпомагане на хора с граждански брак и фактическо съжителсто. "Няма как социалните работници да влизат в спалните на хората", каза Калфин.

За антикорупционния проектозакон, който не бе приет в парламента дори на първо четене, министър Калфин обясни, че няма логика прокуратурата да се политизира и да създаде орган, който да решава на основата на анонимни сигнали. "Ако два пъти ползвате чужда вещ, примерно автомобилът на г-н Николаев  (единият водещ - б.р.), това е корупцията. Тогава тефтерчетата на Филип Златанов ще ви се видят...", не успя да довърши думите си министърът, прекъснат от въпросите на другия водещ:

"Как да се преборим с корупцията... как да не се страхуват хората, които подават сигнали", запита водещата.

В отговор министърът започна да изрежда колко институции сега работят за борба с корупцията: "Имаме спец прокуратура, спец съд, БОРКОР, Сметна палата... За да се преборим с корупцията, трябва да заработят тези органи, не да създадем нов.

Каква е гаранцията, че този нов орган, който е изцяло политически, ще бъде ефективен? Ние реагирахме още в началото на този законопроект. Тя (Меглена Кунева, автор на закона - б.р.) каза - "Подкрепете го на първо четене, пък ще видим на второ", цитира Кафлин.

Той даде за пример една от слабите места на проектозакона - според него, ако министър и председател на регулаторен орган разменят няколко думи, това е основа за корупция. "Коато внесохме закона, в БНР се разминах с шефа на КЕВР (Комисията за енергийно и водно регулиране) Иван Иванов. За 3-те думи, които разменихме, трябваше да влезем по 3 години в затвора, даде пример Калфин.

Друго недомислие на закона е, че конфликт на интереси е равно на корупция, което очевидно не е така, каза министърът. "Дайте още повече права на прокуратурата", призова Калфин и предложи в този орган да бъдат включени хора от БОП, от Сметната палата.

"Ние сме против това да има политическа квота... трябва да има повече обществен контрол върху прокуратурата, тя да се отчита пред парламента по-често", допълни Ивайло Калфин.