Хиляди се събраха в Ню Йорк, за да отбележат 100-годишнината от геноцида над арменците в Османската империя, предаде АП.

Те използваха случая да призоват американските власти да признаят геноцида, а не масово клане, както го наричат в момента. Въпреки че повечето американски щати са го признали като такъв, президентът Барак Обама го определя като първото масово изтребление на през XX век.

Жена от присъстващите на протеста, етническа арменка, заяви, че става въпрос за човешки отношения, а не просто за политика. Тя смята, че позицията на Вашингтон по въпроса е заради двустранните отношения с Турция.

Известно е, че Турция като приемник на Османската империя до днес смята смъртта на 1,5 млн. арменци по време на Първата Световна война за резултат от гражданска война, а не целенасочено етническо клане. Анкара реагира гневно на различно мнение по въпроса и го възприема като опит за натиск върху политиката си.

Миналата седмица Армения отбеляза 100-годишнината от геноцида, като церемонията уважиха и държавни лица. В Ереван се проведе и най-голямата канонизация на мъченици, а на 24 април всяка година ще бъде почитана паметта на милионите избити арменци.