8,716 милиона лева за една година е загубила държавата от 8 лекарства за онкоболни заради методиката на определяне на цената им.
През 2011 цените на онколекарствата се определят вече по методика на НЗОК с ползване на "референтни стойности", т.е. обвързване на цените с цени в други европейски държави.

В страницата си във Фейсбук Георги Кадиев
е публикувал таблица с 8 лекарства, поскъпнали над 4-5 пъти за 1 година. Всяко лекарство е поскъпнало с между 254% и 497 %.

Става ясно, че медикаментът Анастрозол е поскъпнал с 452% за 1 година, от което загубата за държавата възлиза на 2 106 721 лева, изчислил е Кадиев.
Сипротерон пък е поскъпнал с 454% за една година, от което загубата възлиза на 1 277 000 лева.
Най-много е скочила цената на Летрозол - ръст за една година от 497%, от което загубата за държавния бюджет възлиза на 2 803 000 лева.
Повечето от поскъпналите онкомедикаменти са за лечение на рак на гърдата.

"Кой печели? Със сигурност производителите. С още по-голяма сигурност - дистрибуторите. И с най-голяма сигурност - управляващите от ГЕРБ. Именно подобни схеми захранват черни каси, с които после се купуват избори", коментира Кадиев в социалната мрежа.

"Кой губи? Със сигурност болните, защото се купуват по-малко лекарства. Със сигурност близките им, защото добавят от семейния бюджет това, което е откраднато от здравната каса. И със сигурност всички ние като данъкоплатци, защото нашите пари захранват онези, които после искат да ни управляват. И всичко това само от 8 лекарства", подчертава червеният общински съветник.

"Представете си какво става за цялата система на здравеопазването. Политиката е кауза. Не и за тях. За тях е пари. Доказателството - в числата в таблицата", коментира още той.