След като чуха успокоението на министъра на здравеопазването Петър Москов, че няма ебола у нас, а здравното министерство се е справило страхотно със ситуацията, депутатите се захванаха отново с разглеждане и приемане на новия си правилник за работа.

След като вчера народните представители работиха до след залез слънце в сградата на властта, и тази сутрин  като за „добро утро" обърнаха вниманието си към правилата, по които ще работят в 43-тото Народно събрание.

Най-активна се доказа и този път социалистката Мая Манолова, която обвини колегите си, че вчера дори сами са се ограничавали. Официално депутатите приеха снощи и възможността парламентарният контрол да се провежда без наличие на необходимия кворум в пленарна зала, с което се узакони обичайна за всеки парламент практика. В подобна ситуация парламентарната шефка Цецка Цачева ще може да прецени дали да закрие заседанието, дали то да продължи или да даде почивка с цел събиране на нужните 121 народни представители.

Народните избраници решиха всеки депутат да има право на лично обяснение в рамките на две минути, което обаче е възможно само ако депутатът е засегнат лично или поименно в друго изказване. От АБВ имаха идеята личните обяснения да бъдат оставяни за края на заседанието, но мнозинството в пленарна зала не прие предложението, тъй като краят на пленарното заседание не винаги е ясен и може да пропадне заради липса на кворум.

Отрицателният вот също ще може да се обяснява в рамките на две минути, веднага след гласуването. Интересна подробност е, че отрицателният си вот може да обясни само народен представител, който не е участвал в дебатите по темата. След тайно гласуване или гласуване на процедурни въпроси липсва опцията „отрицателен вот".

В пленарна зала се гласува със „За", „Против" или „Въздържал се", си припомниха народните представители при приемането на новия си правилник за работа. Гласуването винаги е лично и явно. Някой път, по свое решение, народните избраници могат да гласуват и тайно, като това ще става чрез бюлетини. Таен вот могат да поискат една десета от всички депутати или една отделна парламентарна група.

Всеки депутат може да упражни правото си на глас в определено време до 30 секунди, като едно гласуване не може да бъде по-кратко от 15 секунди.

Народният представител от АБВ Светослав Белемезов направи предложение, с което родният парламент да заприлича на европейския. Идеята на АБВ депутата бе да не се пристъпва към гласуване веднага след разискванията по даден въпрос, а да има един определен час, в който депутатите единствено да гласуват „на куп" обсъдените вече теми. Мнозинството народни представители не подкрепиха обаче това разделение на задачите им и те ще продължат да дебатират, след което веднага ще пристъпват към гласуване.