Жители на курортното село Баня се събират за пореден път на протест пред община Разлог. Те не са съгласни в близост до селото им да се изгради регионално депо за отпадъци.

От четири години те водят дела срещу общината и държавата и твърдят, че проектът  нарушава европейското и национално законодателство, както и че застрашава здравето на хората от село Баня.

Протестът им е подкрепен и от заместник-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки,  депутат в  Европейския парламент. То вече е подал сигнал в Европейската комисия за драстични нарушения  в проекта на община Разлог за изграждане на регионалното депо. Джамбазки ще участва в протеста на  сдружение "Баненска буна".

"Подробно съм изложил впечатленията на гражданите от Баня пред ЕК за това, че има измама с европейски средства и затова, че общината заблуждава ЕК. Нашите опасения са, че истеричното настояване на администрацията точно там да прави сметище е свързано с парите, които ще се използват за построяването му", каза Джамбазки, цитиран от БНР.

Кметът на Разлог Красимир Герчев обаче е убеден, че се е съобразил с върховенството на закона и е изчакал седем години да приключат всички  25 дела.

Той предупреждава, че ако не се реализира проектът ще има тежки санкции за общината, а липсата на законно  действащо депо ще изправи местните власти и пред въпроса къде и на каква цена ще се изхвърлят отпадъците. Най-близката възможност засега е те да се транспортират в Пловдив, ако местната власт там разреши.

Припомняме, през новия програмен период по оперативните програми на ЕС няма да се финансира изграждане на депа за управление на битови отпадъци. В страната предстои да бъдат закрити много сметища и това ще затрудни общините, които трябва да вдигат таксите на населението, за да покриват разходите за транспортиране на боклуците. В началото на годината ЕК обяви, че започва процедура срещу България заради 113 незаконни сметища.