Европейският съюз превърна 54 от своите представителства на ЕК по света - близо 160 в посолства тип «мисии», които ще са упълномощени да говорят от името на целия Съюз, съобщава europe.bg

Това се прави във връзка с влизането в сила на Лисабонския договор, според който се създава Службата по външни работи.

Припомняме, че според новия европейски договор се създаде поста на „върховен представител по въпросите на външните работи и политиката на сигурност/заместник-председател на Комисията". Той се заема от британката Катрин Аштън. Нейната работа ще бъде подпомагана от специална служба за външна дейност.

Новата структура ще поеме дейностите на съществуващите представителства на ЕС. В момента работят повече от 160 такива по цял свят - на службите ще бъде даден същия дипломатически статут като на националните посолства.

От първи януари този година всички представителства на ЕК в чужбина са преименувани на «делегации на ЕС». Но в същото време на 54 от тях без шум са дадени нови правомощия, свързани с новото им название.

Т.нар. суперделегации поемат ролята на досегашните национолни посолства на държавите, които поемят ротационните председателства на ЕС по което и да е време. Те ще координират и дейностт на двустранните мисии в съответните страни. Ръководителите им придобиват правото да говорят от името на ЕС като цяло, но техните становища трябва предварително да бъдат съгласувани на срещите на Съвета на ЕС.

Осем от новите делегации с повишени правомощия са в Европа: Армения, Македония, Молдова, Норвегия, Сърбия, Швейцария и Украйна. Други 12 са разположени в Азия и в държави от Тихоокеанския регион. Останалите са съсредоточени в Африка.

Тези мисии са подбрани от Катрин Аштън, първия външен министър на ЕС. Техният избор няма цел да се подкопае престижа на испанското председателство. Нито една от новите делегации на ЕС по този модел не е в държава бивша колония на Испания или в страна, с която през първите шест месеца на 2010 г. се планира среща на върха - например САЩ и Русия. Китай е единственото изключение.

При изслушването си пред ЕП за заместник-председател на ЕК Аштън заяви, че приоритет в работата й ще бъде европейската дипломатическа служба.