Столичният общински съвет отмени скандалното си решение за презонирането на София, съобщи Радио София. След промените, приети от общинарите на 16 декември, данъците на голям брой столичани нараснаха неочаквано много.

"За" отмяната гласуваха всички присъстващи в залата 58 съветници. Те възложиха на кмета да изготви анализ и да предложи нови методики за определяне на такса смет и данък сгради. Стана ясно още, че кметът Йорданка Фандъкова е приела оставката на зам.-кмета Минко Герджиков, който пое вината за гафа.

Не ми беше лесно да направя това решение - уважавам Герджиков като специалист, но смятам, че неговият екип направи сериозни пропуски в подготовката на вземането на това решение и създалата се ситуация след това, заяви пред bTV градоначалникът. Фандъкова каза, че е рано да се говори кой ще бъде нов заместник-кмет по финансовите въпроси.

Самият Герджиков, а и председателят на СОС Андрей Иванов не дойдоха на заседанието и в резултат то започна с голямо закъснение. По план Герджиков трябваше да докладва на общинските съветници по повече от 10 точки, а в извънредните, допълнително включени точки е предложението на Фандъкова за спиране на презонирането.

Жельо Бойчев от БСП попита какво трябва да се случи, за да присъства Иванов, когато се обсъждат важни въпроси. Заместващият го Орлин Иванов от ГЕРБ обясни, че председателят на СОС е на важна и отдавна планирана командировка извън страната.

Георги Кадиев подчерта, че при вземането на решението за презонирането на 16 декември Йорданка Фандъкова е отсъствала, а днес това е направил и нейният заместник.

Дебатът продължи повече от 1 час с бурни разисквания и обвинения, като от БСП поискаха оставката на самата Фандъкова, а не тази на Герджиков.

Столичната община, БСП, СДС и ДСБ предлагат три различни варианта за решение на казуса. Вариантът, който предлага администрацията, е решението на общинския съвет от декември да бъде спряно, а тази година данък "сгради" и такса "смет" да се изчислят по данъчните оценки, следствие от зонирането от 1998 г.

Председателят на групата съветници от ГЕРБ Малина Едрева заяви, че е постигнат консенсус за това, че София се нуждае от нова данъчна карта. Предложението й данъчната оценка да е близка до пазарната предизвика остра реакция от страна на Вили Лилков от ДСБ. “Не можем да имаме претенции към хората с имоти, само защото пазарната им цена е висока”, категоричен бе той.

Столичани, които вече са платили данъците си, могат или да получат обратно сумата на надплатените данъци, или тя да им бъде приспадната от следващи вноски на данъци.