Народните представители от парламентарната комисия по образование не приеха идеята да има по един учебник за един образователен предмет. Депутатите дебатират за поредна седмица член по член текстовете от законопроекта на Закона за предучилищното и училищно образование на второ четене.

Предложението за един учебник по предмет дойде от групата на "Атака" в лицето на проф. Станислав Станилов, като подобно по смисъл предложение бе внесено и от страна на левицата. Според Станилов подобна практика би спомогнала да не се хабят ресурси. От БСП пък се аргументираха с това, че така ще се реши въпросът за качеството на учебниците и за това кой носи отговорност за тях. Така щяло да е по-лесно и прехвърлянето на ученици от едно училище в друго, тъй като покритият материал ще е един и същ.

"Конкуренцията е основният двигател за стимулиране на развитие", обяви като контрапозиция път депутатката  Стефани Михайлова от ГЕРБ. За нея разходите на държавата за безплатните учебници не биха се променили от въвеждането на тази мярка. В крайна сметка с 1 глас „за",  0 „против" и  12 „въздържал се" идеята не бе приета от мнозинството.