Земеделието не се нуждае от европроекти, а от оперативни средства.

Проблемът със земеделието в селските райони може да се реши не с инвестиции и европейски средства по проекти, а с оперативни средства. Това мнение изказа Кристина Цветанска, председател на Асоциацията на консултантите по европейски проекти, съобщава БНР.

По думите на Цветанска в България и до този момент се прави опит да се решат всички наболели проблеми с европейски средства. Като пример тя даде прилагането на Програмата за развитие на селските райони.

„Ние нямаме проекти, които се  изпълняват по новите правила за новия програмен период, заявява Цветанска, цитирана от БНР.

Тя разкритикува институциите в България, които на практика не помагат за усвояване на европейските средства. Една от причините е, че липсва институционална памет в управляващите органи, поради честите смени в ръководствата на програмите.

Всяко следващо управление тепърва започва да се учи, посочи Кристина Цветанска.

Като друг проблем тя посочи, че има своеобразно състезание между общините за брой проекти. Обаче не се обмисля дали тези проекти са нужни за съответните населени места. Освен това самите общини не участват със собствени средства в реализацията, което има дисциплиниращ ефект.