У нас започнаха да се завръщат български работници, ангажирани в земеделието в Северна Гърция, съобщава БНТ. Дневните надници са намалени от 25 на 20 евро. Освен това фермерите вече нямали пари да се разплащат с работниците.

Очаква се през следващите дни все повече гурбетчии да се прибират. Това в крайграничната община Кирково ще доведе до сериозен социален проблем, защото над 1000 семейства ще останат без препитание.

Севда Христова е работила в гръцкото село Фулакос и се върнала в Криково преди два дни. Тя споделя, че много от сънародниците ни в Северна Гърция вече стягат куфарите си, но все още изчакват да видят какво ще се случи със страната. Самата Севда не смята да се връща в Гърция.

Между 6000 и 8000 лв. спестявали за едно лято нашите работници в Гърция. Сега ще останат и без този доход.

Оказва се, че все повече гърци прехвърлят бизнеса си в Гърция. Само за една седмица в Кирково са пристигнали десетина предприемачи с намерение да инвестират. Сделки засега няма.

В началото на миналата седмица магазините в Кирково са били пълни с гърци, които купували стоки от първа необходимост. Сега притокът рязко бил намалял. Местните търговци очакват бързо решение за бъдещото на Гърция, за да потръгне и търговията в граничните райони.