140 мегаватчаса електро- или топлоенергия би могло да се получат при изгарянето на една част от отпадъците, които София изхвърля всяка година. Това може да стане чрез нов метод за добив на метан (природен газ), който е измислен и разработен в Института по инженерна химия в БАН.

Това заяви ръководителят на проекта професор Венко Бешков на съвместна пресконференция с Ивайло Спасов от София Инвест инженеринг, който участва в проекта от самото му начало, съобщава money.bg.

Толкова количество добита енергия би задоволила енергийната нужда на хиляди софийски и не само столични домакинства. Такава инсталация за добив на метан може да бъде изградена във всяка точка на България и света.

По думите на професор Бешков, такава инсталация би могла да превръща всички битови и промишлени отпадъци, с изключение на тези от метал, инертни материали и строителни отпадъци (неорганични). Самата централа може да работи с всякакви отпадъци - хранителни, изхвърлена пластмаса и всичко останало, което е органично и подлежи на гниене.

Добиването на метана се получава от инсталация, която консумира между 5 и 10 пъти по-малко електроенергия отколкото полученото гориво дава. Това я прави изключително рентабилна и конкурентоспособна, стана ясно още на пресконференцията.

В момента проектът от научен започва да се превръща в промишлен, защото в най-скоро време предстои да бъде представен прототип на производствената инсталация за добив на метан.

В пещите на реактора могат да бъдат изгаряни и натрупаните бали край Цалапица.

1,8 куб. метра горим газ може да бъде получен само от един килограм гориво. Един мегават час електро- или топлоенергия би могла да се получи при изгарянето на 300 до 1000 килограма отпадъци на час. Необходимия отпадък за генерирането на посочената мощност варира, тъй като всеки един отпадъчен продукт има различно енергийни съдържание.

С най-голям запас на енергия е пластмасата, а отпадъците от хранителни продукти имат 3 до 4 пъти по-малко енергийно съдържание. Пред money.bg Ивайло Спасов каза, че вече има засилен интерес от международни инвеститори, но все още е рано да се говори за конкретни договорки.

Професор Бешков посочи, че този метод за получаване на гориво вече е в процес на патентоване, който може да отнеме до 5 години.

Една голяма част от екологичния проблем ще бъде разрешен заради тази инсталация, казаха участниците в пресконференцията.