По повод интервю на руския посланик Юрий Исаков, в което той е заявил, че Русия стои зад трите енергийни проекта „Южен поток", „Белене" и „Бургас-Александруполис", премиерът Бойко Борисов каза, че не би му опонирал.

И ние стоим твърдо на позицията, че правим нещо, ако е изгодно, екологично и не застрашава нашата природа, посочи той.

Борисов поясни, че „Бургас-Александруполис" може да се реализира само след ОВОС (оценка за въздействие върху околната среда) и то международна.

Ако оценката е положителна, населението няма за какво да се притеснява, ако е отрицателна, също няма за какво да се притеснява, защото няма да се строи, коментира той. Но без ОВОС не може, посочи лидерът на ГЕРБ.

За проекта „Южен поток" премиерът каза, че работим активно и засега няма проблеми или детайли, които да ни притесняват.

Към проекта се присъединяват и други държави, отбеляза той и съобщи, че ще разискваме в ЕС дали „Набуко" е приоритетен за Европейската комисия.

За проекта „Белене" Борисов заяви, че отчитаме парите, които са налети там, но по начина, по който е структуриран, той не може да се строи.

Затова с експертите и от българска, и от руска страна, а също и от партньорите от „АРЕВА" и „Сименс", търсим възможности за преструктуриране на проекта, така че да стане ясен, прозрачен и изгоден за България, разясни премиерът.

Борисов изтъкна, че предишното и по-предишните правителства имат три първи копки за „Белене". Всички те, когато са правили тези първи копки, не са знаели какво точно копат - без да имаш пари, без да знаеш откъде ще ги вземеш и как ще изглежда проектът, коментира той.

Премиерът изтъкна, че сега се използва целият експертен персонал на държавата, защото в „Белене", по думите му, са закопани милиарди и имаме и заеми за този проект, които обслужваме с лихви

Борисов съобщи още, че утре ще приеме представители на синдикална федерация на полицаите, които вчера са му изпратили писмо с искане за среща с него.