F-16 с две бомби от 250 кг атакувал къщата на Заркауи
Ал Кайда в Ирак се закле да продължи Свещената война
Заркауи повече няма да убива, категоричен е Буш
Определиха вътрешния и военния министър в Ирак
Тони Блеър: Смъртта на Заркауи е добра новина

Абу Мусаб ал Заркауи е мъртъв, обяви официално иракският премиер Ал Малики на извънредна пресконференция в Багдад.

Изявлението му бе посрещнато от буйни ръкопляскания.

С това той потвърди информациите от по-рано днес, че лидерът на Ал Кайда за региона и най-издирван терорист в Ирак е убит късно снощи, северно от Баакуба при въздушна атака на американските ВВС.
Къщата се намирала в размирната провинция Дияла.

По-късно на брифинг в Багдад Пентагонът показа кадри от операцията. Става ясно, че тя е осъществена от самолет F16 и две 250-килограмови бомби, които са разрушили къщата, където е бил терористът.

При нападението са убити и седем помощници на Заркауи.
СиЕнЕн съобщи, че първи на мястото, където се намирала къщата, в която се криел Заркауи, пристигнали иракските части.
Американското командване било насочено към местонахождението на терориста от иракски граждани.
Предполага се и че за срещата на Заркауи била получена информация от членове на неговата терористична мрежа.

По-късно главнокомандващият американската армия в Ирак генерал Джордж Кейси обяви, че самоличността на Заркауи е потвърдена, след като са взети пръстови отпечатъци и е било направено разпознаване.

Генерал Кейси обаче бе категоричен, че и след убийството на Заркауи битката срещу Ал Кайда ще продължи. На правителството на Ал Малики предстоят много трудни дни, допълни посланикът на САЩ в Ирак Кализад.

Ал Малики благодари на гражданите, полицаите и войниците на Ирак, както и на американските войници и на другите представители на коалиционните сили.

Припомняме, че края на май властите в Ирак обявиха, че са заловили близкия съветник на Заркауи Касим Ал Ани, който бе един от най-издирваните хора в страната.

Освен това на 5 май от командването на САЩ в Ирак обявиха, че е само въпрос на време Заркауи да бъде заловен.
Тогава генерал Линч от американската армия каза, че Заркауи хвърля всичките средства, с които разполага, за атентати в Багдад и вероятно се намира на юг от града.

Публикуваната в момента снимка от първото и последно видеообръщение на Заркауи, пуснато в Интернет на 25 април, в което терористът заявява, че Синовете муджахедини могат да се противопоставят и на най-свирепата кръстоносна кампания срещу мюсюлманската държава. Те стоят срещу тези атаки вече три години, казва още Заркауи.

39-годишният Абу Мусаб ал-Заркауи e роден през 1966 в град Зарка, Йордания. Живял в бедност, той прекъсва училище, за да се посвети изцяло на ученето на Корана, а по-късно се обучава в лагерите на терористичната групировка Ал Кайда в Афганистан...

Припомняме, че йорданският терорист бе организатор на много отвличания и бомбени атентати както в страната, така и в чужбина.
Част от показните обезглавявания на похитени чужди граждани са приписвани също на йорданеца.
Предполага се, че неговата групировка стои и зад отвличането и убийството на двамата български шофьори.

Убийството му според премиера Малики е крачка напред в борбата срещу световния тероризъм и срещу тези, които водят война срещу цивилизацията.

Малики бе категоричен, че след убийството на Заркауи, ще намалеят песимистите, които смятат, че правителството му няма да може да се справи с овладяването на ситуацията.

Освен това Малики добави, че след днешния успех управляващите в Ирак ще спечелят по-голяма подкрепа сред иракските граждани, които до този момент са били жертва на кървавите атентати на религиозна основа.

По-късно в иракския парламент премиерът предложи за гласуване номинираните от него кандидатури за министри на вътрешните работи и отбраната.