Учредяващата се Национал-демократичната партия и депутатите, които се присъединиха към формацията на Димитър Стоянов и Капка Сидерова внасят предложения за промени в НК, свързани с убийците на пътя.

Предлагаме да отпаднат условните присъди при причиняване на смърт при ПТП, заяви за News.bg евродепутатът Димитър Стоянов. Те предлагат и по-високи санкции за умишлено причиняване на наводнения и пожари, когато в резултат е настъпила смърт.

От бъдещата нова формация предлагат и по-високи санкции за шофьори убийци, избягали от местопроизшествието или употребили алкохол и седнали зад волана. По-висока наказателна отговорност искат национал-демократите, ако е блъснат човек на пешеходна пътека. Те предлагат по-висока наказателна отговорност и за шофьори убийци, употребили дрога.

Предлагаме по-тежки наказания за особено тежките случаи, например, както е случаят от Симеоновград, подчерта Димитър Стоянов. В момента при т. нар. обикновен случай наказанието е от 3 месеца до 8 години, а за особено тежкия случай от 5 до 15 години, обясни той.

Предлагаме и въвеждането на опасен рецидив за шофиране в пияно състояние, каза още евродепутатът. Така, ако шофьор е хванат 2 или повече пъти с алкохол в кръвта, това да се счита за опасен рецидив. Затова и такива шофьори ще трябва да се наказват по-строго.

От бъдещата Национал-демократична партия предлагат също така и по-солени глоби за убийство на пътя. Предвиждаме от 2000 до 5000 лева при обикновения случай и от 5000 до 10 000 лева при опасен рецидив, подчерта Стоянов. В момента глобата е от 100 до 300 лева, което е просто смешно, категоричен е българският евродепутат.

Освен промените, свързани с ПТП-та, от новата формация предлагат тези, които прикриват убийство да се третират като самия убиец и съответно да им се налага наказание като за убийство.

На срещата в НС с представителите на бъдещата Национал-демократична партия присъстваха и от Асоциацията на пострадалите от ПТП-та, както и родители на деца, загинали на пътя.