Друг мит е, че ще има голямо влияние чрез гласовете от Турция. най-малко 16 - 17 000 гласа ще са необходими за едно депутатско място, така че не повече от три места биха могли да се определят от гласовете в Турция

Следващият парламент ще бъде съставен от 5+3 формации, прогнозира Център за анализи и маркетинг.

Според последното изследване, проведено между 26 и 30 юни, най-голяма подкрепа събира ГЕРБ с 33.2%, следван от БСП с 22.7%.

ДПС събира 13.3%, Атака - 8.7%, Синята коалиция - 6.5%.

Следващите три политически формации са с приблизително еднакъв резултат, приближаващ се до изборната бариера.
Това са НДСВ, която събира 3.9% подкрепа, Лидер и Новото време с 3.7% и РЗС също с 3.7%.

Юлий Павлов не се нае да предскаже коя от тези три формации има по-големи шансове за парламентарно представителство.

Изследването за мажоритарните избори показва същата класация с едно изключение - НДСВ, която набира по-голяма подкрепа (4.5%) от тази за пропорционалната й листа.
Ако можеше да преодолее бариерата чрез мажоритарния вот, на НДСВ щеше да й е по-лесно", коментира Павлов.

Според изследването ГЕРБ ще има между 72 - 84 пропорционални депутати, БСП - между 49 и 57, ДПС между 28 - 32, Атака 19 - 22, Синята коалиция 13 - 16, НДСВ, Лидер с Новото време и РЗС ще имат или нито един депутат, или между 8 и 10.

Ако в 41 Народно събрание влязат и трите малки формации, ГЕРБ ще имат 86 депутати, БСП - 55, ДПС - 33, Атака - 19, Синята коалиция - 13, НДСВ, Лидер с Новото време, РЗС между 8-10.

Ако никоя от трите малки формации не влезе в парламента, тогава ГЕРБ ще има 103, БСП - 68, ДПС - 38, Атака - 22, Синята коалиция - 16.

Според Юлий Павлов прогнозата, че избирателната активност ще е ниска, е мит. Друг мит според него е, че ще има голямо влияние чрез гласовете от Турция.
Тези, които гласуват, независимо в Турция, САЩ или Австралия, са български граждани.

„Не местоположението, а гражданството е определящо и влиянието, както показват предишните избори, е слабо", коментира още Павлов.
Според него най-малко 16 - 17 000 гласа ще са необходими за едно депутатско място, така че не повече от три места биха могли да се определят от гласовете в Турция.

Сред най-оспорваните мажоритарни битки според изследването са Сливен, Ловеч, Монтана, Благоевград.

В Ловеч ГЕРБ има по-малко гласове, отколкото заедно БСП и ДПС на евровота, но трябва да се отчита, че ГЕРБ сега може да ги мине с 1000 - 2000 гласа. Не се знае обаче дали те ще са достатъчни.
„Изходът на битката не можа засега да се прогнозира", посочи Павлов.

Братя Галеви нямат голям шанс, смята още Юлий Павлов. В повечето избирателни района, за да се вкара мажоритарен кандидат са необходими минимум 30% от гласовете - било за ГЕРБ, било за БСП и ДПС, поясни той и конкретизира, че в Перник Ангел Христов би трябвало да вземе между 25 и 30 хил. гласа, за да влезе в парламента.

А в Кюстендил според прогнозата на Павлов, Пламен Галев би трябвало за вземе 35 000 гласа. Според социолога това е трудно постижимо.

За мажоритарните битки в София, Пловдив и Стара Загора, той смята, че ще спечелят мажоритарните кандидати на ГЕРБ.