На 7 юни 2012 г. от 17.00 часа  в зала "Архиви" на ул. "Московска" № 5 ще бъде открита документалната изложба  "И пак напред сама аз тръгвам...", посветена на 100-годишнината от рождението на писателката Яна Язова.

Организатори на изложбата са Държавна агенция "Архиви" и Националния литературен музей.

Яна Язова, чието истинско име е Люба Тодорова Ганчева (1912-1974),  получава псевдонима си от проф. Александър Балабанов, който става неин литературен кръстник и меценат.

Тя една от най-изявените поетеси и писателки до 1944 г. Автор е на стихосбирките „Язове" (1931 г.), „Бунт" (1934 г.) и „Кръстове" (1934 г.), на романите „Ана Дюлгерова" (1936 г.) и „Капитан"(1940 г.), на драми и произведения за деца.

Посмъртно в края на 80-те години е издадена нейната историческа трилогия „Балкани", която включва романите „Бенковски", „Левски" и Шипка".

Яна Язова е автор и на романа в две части „Соленият залив", посветен на преврата на 9 септември 1944 г. и на т. нар. Народен съд. Произведенията, чиито първи ръкописи са изчезнали,  стават достояние на читателите по разчетените втори екземпляри, съхранявани в личния фонд на писателката в Централния държавен архив (ЦДА).

За десетилетия Яна Язова  умишлено е отстранена от литературния живот и оставена на забрава, но днес тя възкръсва чрез своето слово 100 години след рождението си.

Голямата част от включените в изложбата документални материали са неизвестни не само на обществеността, но и на специалистите и се показват за първи път. В експозицията са представени над 200 ръкописи, снимки, писма и художествени произведения, съхранявани във фондовете на Централния държавен архив. Експонирани са книги с автографи от личния архив на писателката, а също и от фондовете на Националния литературен музей.

Специално за изложбата Националният музей на българското изобразително изкуство предоставя уникалния бронзов бюст на Яна Язова, който скулпторът Андрей Николов изработва през 1934 г.

Яна Язова е единствената „реабилитирана" от времето писателка, защото нейните години на мълчание са били години на творчество.