11 954 застрахователни агенти са укрили 12,5 млн. лв. доход за миналата година. Всички те са работели на комисионна към 39 застрахователни компании, съобщиха от НАП.

От там поясняват, че агентите са получавали комисионни или доходи по граждански договори със застрахователи на българския пазар.

Нито един от тях обаче не е подал данъчна декларация и не е платил дължимите данъци.

20 от агентите, които са скрили най-високи суми, ще бъдат уведомени за това по телефона, уточняват от агенцията.

Инспекторите на НАП са проверили документите на 39 застрахователни компании, в които са намерени доказателства за платените суми на общо 65 967 агенти.

След проверка на агенцията е станало ясно, че други 1340 от застрахователните агенти са подали декларации, но не са попълнили необходимите приложения. Общата сума, които те са получили според справките от застрахователните дружества, възлиза на 3,2 млн. лв.

Застрахователните агенти могат да избегнат тежки санкции, ако до края на 2009 г. подадат данъчни декларации и обявят всички укрити от тях доходи за последните 5 години, посочват от НАП.

Преди две седмици изпълнителният директор на агенцията Красимир Стефанов пое ангажимент, че на доброволно деклариралите доходите си, ще бъдат наложени минимални санкции от 10, 20 лв. Те обаче ще трябва да платят данъците си заедно с лихвите.

Ако до края на годината агентите не обявят доходите си, още в началото на следващата ще им бъдат наложени максималните санкции - 500 лв. за първата неподадена декларация и по 1000 за всяка следваща.

Успоредно със санкциите, неплатените в срок в данъци ще бъдат събрани по принудителен ред, посочват още от НАП.