Освирквания се чуха по адрес на вътрешния министър Цветан Цветанов. Както бе обещал, той дойде на полицейския протест, започнал в 12 часа пред Народния театър в столицата.

При появяването си, той бе посрещнат с „ууу" от част от протестиращите над 3000 полицаи и други държавни служители.

Цветанов:
Най-важното е днес да кажем на полицаите и военните, че ако увеличим заплатите, това означава да вземем от нашите родители, от майките с деца, от здравеопазването.

Нормално е всеки да изразява своите искания за всичко това, което се случва в държавата, но винаги съм казвал, нека да бъдем реалисти и справедливи, заяви вътрешният министър Цветан Цветанов.

Промените в МВР и ДАНС ще подобрят работата на колегите, допълни той. Относно критиките на президента Първанов той заяви:
През 96-а година, когато бях офицер, служител в системата на МВР, заплатата ми беше 7 долара. Къде беше той тогава", попита Цветан Цветанов.

Най-важното е днес да кажем на полицаите и военните, че ако увеличим заплатите, това означава да вземем от нашите родители, от майките с деца, от здравеопазването, посочи още вътрешният министър.

Когато говорим за криза, няма как да има по-високи заплати, заяви още вътрешният министър, като обеща всичко, което касае социалните придобивки на полицаите, да бъде запазено - техните възнаграждения, обезщетения, отпуски и категории труд.

Ако бъде взето решение те сами да плащат осигуровките си, ще се търси компенсационен механизъм трудовите им възнаграждения да не бъдат намалени, обяви Цветанов, но призова - трябва да сме солидарни.

Над 2 млрд. лв., по думите му, е дефицитът в държавата, който идва от необезпечени сделки. Това е скрит дефицит, коментира още той.

Като пример посочи проекта „Цанков камък" (цитиран и от премиера Борисов многократно през последните дни, б.р.), чиято стойност е 460 млн. евро - колкото е бюджетът на МВР.

Само вътрешното министерство има сключени договори в размер на 65 млн. лв., които не са осигурени, допълни Цветан Цветанов.

Полицейско шествие след протестния митинг. Плахи викове "оставка" пред МС.
Още...

Изпитвам болка и съм съпричастен към това, което колегите искат, посочи още вътрешният министър.

При всяко наше събиране, в публичното пространство витае въпросът за политическата окраска, заяви от изградената пред театъра трибуна Валентин Попов от полицейския синдикат.

Той подчерта, че никой от българските полицаи не е дошъл да защитава партийни интереси.
Пихме вода, пушихме, колеги, усетихте ли положителна промяна от това, обърна се той към събралото се множество. В един глас полицаите му отговориха - не.

Попов заяви, че сега полицаите ще говорят ясно и високо, като три са големите групи проблеми на служителите на вътрешното ведомство.

Първият проблем е социалният диалог между политическото ръководство и служителите. От този диалог резултатите са минимални и закъсняват, изтъкна Валентин Попов.

Вторият проблем е материално-техническото осигуряване на служителите. Не е редно служителите на МВР да плащат за консумативи.

Третият проблем е материалното благополучие на полицаите.

100 служители на ВМС протестираха във Варна.
Още...

Тази година чуваме, че заплатите ни трябва да намалеят, заяви Валентин Попов, като подчерта, че полицаите са с ограничени права.
Те нямат право на колективен трудов договор, за всяко извънслужебно пътуване трябва да информират ръководството на МВР.

Полицаи и пожарникари загиват при изпълнение на служебните си задължения, заяви Попов, а множеството на колене почете паметта на загиналите полицаи и пожарникари.

Солидарни сме и всички ние сме против отнемането на нашите малко социални придобивки, заяви от своя страна и Любомир Еленков от синдиката на пожарникарите.

По думите му огнеборците са поставени в състояние на оцеляване, а автомобилите им са в лошо техническо състояние.

Протестният митинг продължи два часа, след което служителите на МВР организираха шествие към сградите на президентството и Министерски съвет.

В началото на митинга те с бурни аплаузи приветстваха колегите си от Румъния, които дойдоха да ги подкрепят на днешния протест пред Народния театър „Иван Вазов".

20-ти март е ден на национални протести не само на служителите на реда, но и на данъчни, военни и други държавни служители, недоволни от антикризисната политика на правителството и основно от идеята те сами да си плащат здравните вноски.

Два часа преди началото на протеста, пред Народния театър „Иван Вазов" вече имаше издигната сцена, от която звучаха патриотични песни като „Боят настана, тупкат сърца ни".

Всички зелени площи отпред са оградени с полицейски ленти, за да не могат протестиращите да газят тревата. Сериозно затруднява провеждането на митинга ледената пързалка, която заема голяма площ на лощада пред театъра.

По дърветата са разлепени плакати с исканията на полицейския синдикат - административна реформа, равнопоставеност на всички служители, подобряване на материално-техническа база.

В левия край на градинката, откъм страната на паркинга към Националната художествена галерия, още от 10 часа вече се бяха събрали около 200-300 служители от други сфери на държавната администрация - служители на Националната агенция по приходи и.т.н.
Те пиеха студена вода, подражавайки на един от първите протести на полицаите.

Край театъра има и засилено полицейско присъствие - униформени служители на реда, които охраняват протестиращите си колеги.

"Да върнем МВР на хората!" е мотото на митинга. Столичната община е съгласувала проявата, която е обявена като "събрание на открито".

Поводът за поредния протест е идеята на кабинета държавните служители да започнат да си плащат осигуровките, поемани им до момента от държавата.
Това ще намали заплатите с около 12 процента.