Започва официално пробно преброяване на населението и на жилищния фонд. То ще завърши в 20.00 ч. на 14 септември 2010г.

Пробното преброяване се осъществява в рамките на подготовката на същинското преброяване на населението и жилищния фонд през 2011 г., в което България ще участва едновременно с всички останали страни - членки на ЕС.

Пробното преброяване ще се проведе в областите Плевен, Велико Търново и Стара Загора и ще се осъществи по традиционен начин чрез посещения по домовете с анкетни карти и електронно, съобщи БиТиВи.

Електронният формуляр на анкетата може да бъде попълнен в сайта www/nsi.bg/census 2011.

Първата цел на пробното преброяване е експериментиране на разработения инструментариум - преброителни карти, инструкции, номенклатури и класификатори.

Ще се тестват включените в преброителните карти въпроси, тяхното формулиране, разположение и посочените отговори. Оценяванa ще бъде и степента на приемане на въпросите от страна на лицата и проблемите при попълване на картите.

Втората задача на преброяването е да се тества самата организация на преброяването - метод на преброяване, райониране на населените места на преброителни участъци и контролни райони, съставяне на карти на преброителните участъци, натовареност на преброителите, взаимоотношения между преброители и контрольори и т. н.

Третата цел е да се получи предварителна представа за броя на лицата, които ще използват възможностите на глобалната мрежа Интернет за попълване на електронен преброителен формуляр, както и да се тества самият електронен формуляр.