Зелените в Европейския парламент искат България да изгради собствено хранилище за ядрени отпадъци и да съхранява в него отработеното ядрено гориво и облъчените елементи от АЕЦ „Козлодуй".

Предложението се съдържа в доклад на съпредседетелката на Зелените Ребека Хармс, предаде БНР.

От документа зависи кога България ще получи достъп до първия транш от допълнителните компенсации за АЕЦ „Козлодуй" на обща стойност 300 милиона евро.

Българският евродепутат Ивайло Калфин, който също е сред докладчиците по темата, определи идеята като неприемлива за България:

"Госпожа Хармс е принципно против преработката на облъчени елементи и на отработено гориво и казва, че то трябва да бъде депозирано и да се съхранява.

В тази връзка тя предлага България да си построи хранилище за ядрени отпадъци - една тема, която, мисля, че ще предизвика доста бурни реакции в страната.

Ние имаме договор с Русия, изнасяме там отработеното гориво и въобще не може да става въпрос ние да започнем да правим хранилище изцяло за това гориво."

Президентът Георги Първанов, който е на посещение в Брюксел, също обяви, че в никакъв случай не може да се съгласи с подобна идея, защото страната ни има работещ механизъм за транспортиране и съхранение на отработеното ядрено гориво.

Първанов се противопостави и на другото искане на Зелените - всичките 300 милиона евро да бъдат използвани за окончателно извеждане от експлоатация на реакторите.

В доклада си Ребека Хармс твърди, че ако България отдели 120 милиона от парите за намаляване на вредните емисии, по-висока енергийна ефективност и възобновяеми енергийни източници, това ще е нерегламентирана държавна помощ.

Докладът на Хармс трябва да бъде приет от енергийната комисия на европарламента идния месец.

Български евродепутати от всички политически групи вече са подготвили поредица предложения за промени в него и уверяват, че ще защитават заедно интересите на България.