Правителството на САЩ реши да отпусне заем в размер на 85 млрд. долара на едно от най-големите застрахователни дружества в света AIG, съобщи АП.

За втори път този месец правителството дава парите на данъкоплатците, за да спаси частна финансова компания с мотивите, че по този начин може да се предотвратят сериозни сътресения на пазара и ще се предпази нестабилната икономика, коментира агенцията.

Помощта има срок от 24 мерсеца, като се отнася за всички активи на AIG.

Американското правителство ще получи 79.9% от компанията, като от ФЕД заявиха, че имат право да наложат вето на изплащането на дивидентите на общите акционери, които имат акции с право на глас.

Отпуснатият заем ще бъде върнат чрез продажба на активи на компанията. От ФЕД също така казаха, че заемът и бил отпуснат, за да може компнията да продължи да функционира нормално и кризата в нея да не оказва влияние на икономиката и тази помощ ше позволи на AIG да продаде някои от своите активи по "подходящ начин".

Управителния съвет на AIG ще бъде сменен, като според Wall Street Journal, цитиран от finance.news.bg, сегашният мениджър ще бъде заменен от Ед Лиди.

Предприетото от Федералния резерв може да доведе до известно намаляване на напрежението на финансовите пазари, макар че веднага след тази новина тръгнаха слухове за проблеми на банката Morgan Stanley.

Според CNBC, Morgan Stanely обмисля сливане с други финансови институции с оглед последните турболенции на финансовите пазари.

Анализатори цитират сривовете на световните фондови борси като причина за "закъсването" на Morgan (само вчера руската фондова борса се срина със 17%).

Според CNBC, Morgan Stanley обмисля дали фирмата трябва да остане независима или да се слее с друга инвестиционна банка.

Мениджмънтът на Morgan признава, че продължаваща волатилност на цените на фондовите борси може и вероятно ще принуди компанията да търси партньор за сливане.

Нова криза на финансовия сектор около Morgna Stanley може да доведе до нови трусове на глобалните финансови пазари, коментират наблюдатели, цитирани от  finance.news.bg.