Кандидатът за председател на ВКС Лозан Панов настоява изборът да се осъществи чрез гласуване с хартиени бюлетини. По време на изслушването си, Панов призова членовете на ВСС да прегласуват решението си за начина на избор на председател на ВКС. „Моля решението да бъде взето чрез ръчно гласуване с бюлетина", каза Панов. Все още обаче не е ясно дали ВСС ще преосмисли варианта, който прие.

Лозан Панов обяви, че шефското място във ВКС не е самоцел. Ако бъде избран, той ще влезе в ролята на обединител. „Ако пътят за председател на ВКС минава през разделение на хората, по-добре не избирайте мен, изберете другия кандидат", заяви Панов.

В рамките на една обща европейска правна общност няма защо да се сърдим, че чужди дипломати коментират съдебни актове. Тази позиция изрази кандидатът, имайки предвид вероятно изказването на френския посланик Ксавие Лапер дьо Кабан. Според Панов в рамките на общото правно пространство няма лошо българският съд да носи отговорност за съдебните актове, които постановява.

„Съдът трябва да престане да мултиплицира тезата, че съдебните актове не се коментират", смята Панов. Дошло е време съдебната система да бъде отворена. Той осъзнава, че съдиите са длъжни да дават на обществото обективна информация, с мотивите за постановяване на съдебния акт. В противен случай - се пораждали спекулации.

Панов обвърза недоверието на обществото в съдебната система с отлива на инвестиции в България. Именно съдебната система, по думите му, може да гарантира правата на тези, които инвестират у нас.

Когато говорим за „гнилите ябълки", Панов напомни, че е важно те да бъдат отделени от тези, които не са такива. Целта е да не се допуска разпростирането на гнилото върху цялата съдебна система. „Изчистим ли съдебната система, тя ще изчисти всичко останало", е констатацията на съдия Панов. Той поддържа тезата, че е необходимо да се извършва одит на случайното разпределение на делата, предвид и актуалността на този проблем.

Според него не е удачно решението за нов Наказателен кодекс (НК). Той даде пример с Австрия, където в продължение на 3-4 години, въпреки приемането на кодекса, съдиите и прокурорите са се обучавали.

Ако утре има нов НК, дали самите теоретици ще са наясно с това, което се случва в наказателния процес. Този реторичен въпрос постави Панов, за да подчертае неудобството, което би се породило от изработването на нов закон. Той обяви, че не е привърженик на това - всеки път, когато има негативно явление в наказателното право и получаваме критика, да се приема нов НК.

ВСС трябва да бъде постоянно действащ орган, смята Лозан Панов. В подкрепа на позицията си, той отхвърли контрааргумента по тезата си - а именно, че магистратите и членовете на ВСС губят връзка с колегите си съдии.
„Вие ще кажете дали сте загубили връзка с колегите си", посочи Панов. Напротив - членовете на ВСС трябва да поддържат комуникация със съдиите, за да знаят къде „туптят" проблемите.

Относно дисциплинарните производства, Панов напомни, че по Конституция ВКС има тълкувателна дейност. Вменяването му на правомощия да бъде дисциплинарно наказващ орган, преминава през много сериозна и дискусионна промяна в законодателството.

Съдия Панов обърна внимание и на случаите с изчезналите братя Галеви, както и по-скорошния казус с Евелин Банев - Брендо, за когото се появи информация, че е напуснал страната ни, въпреки че има забрана. Според кандидат-шефа на ВКС решаването на проблема не може да се случи само с участието на съдебната власт. Няма как да се предположи бъдещо изчезване на осъдения, поради което е необходимо прецизиране изпълнението на наказанието „домашен арест".
Съдия Панов демонстрира положителна позиция по отношение на електронните гривни за проследяване. Той оцени възможността, подчертавайки, че по този начин ще има данни и информация къде се намира съответния субект.

Съдът почти винаги налага забрана за напускане на страната, но с оглед на факта, че България е член на ЕС, няма пречка при границата с Гърция или Румъния осъденият да избяга. Верният път за решаването на неуредиците в тази насока е съдействието на трите власти. Изпълнителната, тъй като МВР е част от нея, законодателната - тъй като са нужни промени в правните норми и съдебна власт, която да предложи съответните изменения.