Демократи за силна България (ДСБ) остро разкритикуваха правителство за злоупотребите във Фонд „Републиканска пътна инфраструктура" и засекретяването на докладите от проверките.

С декларация на ДСБ лидерът Иван Костов настоя от парламентарната трибуна премиерът незабавно да освободи виновните министри.

Костов каза, че според проверяващите именно управителният съвет на фонда е отговорен за злоупотребите и че следователи искат досъдебно производство срещу министрите Орешарски, Гагаузов, Мутафчиев.

Костов настоя и за разсекретяване на докладите на сметната палата и KPMG, да се възложи пълна проверка на фонда и Комисията за борба с корупцията да се заеме с паралелно разследване на злоупотребите във фонда.

ДСБ очаква главният прокурор да образува исканите от следствието дела срещу виновните министри и да отстрани прокурорите, които са прекратявали производствата срещу виновните длъжностни лица и са позволили да продължават престъпленията си през миналата и тази година.

Иван Костов направи изявлението си в пленарната зала в присъствието на премиера, който дойде за парламентарния контрол.

Почти веднага след декларацията на ДСБ депутати от партията дадоха в парламента специална пресконференция за злоупотребите във фонда.

Евгени Чачев се позова на доклада на KPMG, в който са констатирани 29 сериозни недостатъци в работата на фонда, приложен е списък с над 50 нарушения на правилата, процедурите и дори на 11 български и европейски закони.

Посочени са приближени до управляващите фирми, които са определяни за изпълнители на програми, без да отговарят на необходимите условия, изтъкна Чачев.

Има фирми, спечелили конкурси, а в офертите изобщо липсват техните документи, посочи още той и добави, че фондът е раздавал пари без наличието на документи, даже, че някои фирми са получавали пари по спечелени проекти, без изобщо да са кандидатствали.

Чачев посочи и нарушения, свързани с липсата на различни документи - договори, анекси, сертификации, декларации за конфликт на интереси, годишни отчети, подписи.

Засекретяването на доклада на KPMG е риск за националната сигурност, подчерта депутатът Атанас Атанасов. Според него констатираната липса на документи не означава, че ги няма, а че са скрити.

Атанасов обърна внимание, че фондът се управлява от управителен съвет, в който влизат министри, заместник-министри и би трябвало да носят отговорност.

Той  е категоричен, че отговорен за изразходването на срещата е управителният съвет, в който са министрите и съобщи, че в Софийска градска прокуратура е имало преписка с доказателства, уличаваща министрите в престъпления по усвояване на средствата, но през февруари 2007 г. по преписката е отказано образуване на досъдебно производство от младши прокурор Милев.

Това е все едно на медицинска сестра да се възложи да извърши сложна хирургическа операция, коментира Атанасов и добави, че Милев е зет на функционер на градската организация на БСП.

По този случай е имало подадена жалба и реакция от Националната следствена служба, изпратени са материали на главния прокурор, Апелативната прокуратура отменя отказа и се образува досъдебно производство, което отново се възлага на прокурор Милев, съобщи Атанасов.

Той каза още, че към настоящия момент производството срещу освободения директор на фонда Веселин Георгиев се води от прокурор, командирован от Бургас в София, срещу когото имало проверка във ВСС и становище, че трябва да бъде освободен.

Атанасов изрази опасението, че прокуратурата се е превърнала в прикритие на изпълнителната власт.
Той изнесе данни за фирми, получавали обществени поръчки от фонда, в които участват известните братя Галеви, Васил Божков и др.

В кулоарите на парламента министърът на транспорта Петър Мутафчиев коментира обвиненията, изтъквайки, че целта на опозицията е да пречи максимално на усвояването средствата от фондовете на ЕС.

„Какво общо има правителството с Васил Божков или братя Галеви? Има конкурси, има комисия, която се назначава не от министрите и се явяват фирми.
На тази база се определя кой е спечелил търга", поясни Мутафчиев и изтъкна
„Това са фирми, които бяха приватизирани по времето на Иван Костов, така че нека той даде отговора".

Според Мутафчиев не е възможно да са възлагани от фонда обществени поръчки без конкурс.

За засекретяването на доклада Мутафчиев поясни, че всъщност няма секретен доклад, а докладът е за служебно ползване, тъй като има прокурорско разследване и е обявен за служебно ползване, за да не се пречи на прокурорското разследване.

Докладът е възложен от принципала на фонда - финансовия министър Пламен Орешарски и той е този, който може да каже кога докладът няма да е само за служебно ползване, поясни още Мутафчиев.