Министърът на вътрешните работи Румен Петков е заявил своята готовност да носи цялата политическа отговорност за положението в МВР и ръководството на БСП му е възложило до 10 дни да изготви доклад за състоянието и развитието на МВР през последните 18 години.

Това съобщи лидерът на БСП Сергей Станишев след заседанието на изпълнителното бюро на БСП.

Той каза, че в доклада си Петков трябва да посочи проблемите и че очевидно там са необходими дълбоки промени.

Докладът, който министърът следва да изготви, трябва да бъде разгледан от политическия съвет на коалицията, каза още Станишев.

Очакванията са докладът да очертае проблемите в МВР и да стане база за дълбоки структурни и законодателни промени.
Не бива СРС-тата да се използват като инструмент за вътрешни борби между хора от системата и за сенчест пазар на информация
, категоричен е той.

Необходими са и други промени - правилата за оперативно-издирвателната дейност, правилата за кадрово израстване в системата на МВР, които по думите на Станишев в най-кратък срок ще бъде разгледани от съвета на коалицията.

Не бива СРС-тата да се използват като инструмент за вътрешни борби между хора от системата и за сенчест пазар на информация.

Очаквам задълбочен анализ и волята на министъра да реализира необходимите промени, добави Станишев.

ИБ на БСП е препоръчало на вътрешния министър сегашният главен секретар на МВР Валентин Петров да не изпълнява тези функции, за да бъдат извършени съответните проверки в спокойна среда, добави Станишев.
Час след това предложение на премиера стана ясно, че комисар Петров излиза в отпуск.

Вариантът за излизане в отпуска на вътрешния министър, докато текат проверките, не е обсъждан на заседанието, каза Станишев и допълни, че не смята, че министърът може да затрудни проверките.

Ръководството на партията е взело решение да се съобрази с резултатите на проверките на прокуратурата на ДАНС.

Политически чадъри няма и не може да има, ще се върви до край в проверките, в това число и ретроспективните, допълни Станишев.

Според него до оставката на Петков ще се стигне, ако има съответните констатации и ясни заключения на прокуратурата.

Премиерът и лидер на БСП подчерта, че иска да види резултатите от проверките.

Няма да приема заради политически игри или интереси да се дискредитира МВР 

По думите на Станишев изявлението на Татяна Дончева не е уместно.
Не приемам да ми се поставят ултиматуми, заяви той в коментар на искането, отправено от червената депутатка за 48-часов срок за уволнение на Петков.

Няма да приема заради политически игри или интереси да се дискредитира МВР", заяви категорично Сергей Станишев.

Той каза, че най-малко три големи лъжи е казал Ваньо Танов пред вътрешната комисия, които са опровергани на следващия ден с документи от вътрешния министър.

„Много пъти сенчести фактори, било от политически, било от икономически интереси играя на държавата един и същ номер или сценарий", каза Станишев и заяви:
Заложници на подобни сценарии няма да бъдем, но няма да има и политически чадъри и защита на някого, само защото е от една или друга политическа сила.

Относно срещата на вътрешния министър с т.нар. братя Галеви Станишев каза, че според информацията, с която разполага от ДАНС смята, че от гледна точка на обществения интерес срещата е била необходима.

Не е тайна, добави Станишев, че министърът е предложил срещата да се проведе с тогавашния главен секретар Илиев, но Галеви са отказали - очевидно поради недоверие.
(Вж интервюто на двамата дупнишки бизнесмени)

Станишев насочи вниманието към въпроса „каква е тази система, в която лица, които носят важна информация, нямат доверие в главния секретар - ключовото професионално лице в системата".

Според обяснението на Станишев очевидно има проблем с кадровото израстване и в начина на селекция на кадрите в рамките на МВР.

Според премиера през последните месеци има по-висока ефективност в МВР.
Факт е, че МВР, ръководено от Румен Петков и Валентин Петров, е провело операция, в резултат на която е повдигнато обвинение на Куйович, посочи Станишев.

Той припомни, че повече от 10 години това лице се е разхождало както си иска - получава разрешение от МВР за пребиваване, регистрира фирми, среща се с бивши ръководителите на ГДБОП.

„Сега за първи път е повдигнато обвинение срещу Куйович, който е задържан с 60 кг наркотици", подчерта Станишев и се противопостави на тезите, че иначе е можело да бъде хванат с 2 тона.

Това според коментара на Станишев показва подхода на някои служби, в които уж се работи с обяснението, че чакаме голямата акула, голямата риба или кит, който ще заловим, а за този период са минали сигурно 50 или 100 пъти по 60 кг.

По въпроса  намерението на опозицията да поиска нов вот на недоверие към правителството, премиерът каза, че подобно действие е тяхно право.

Въпросът е, подчерта Станишев - подобна ситуация да се използва за решаването на проблемите, а не за политическа спекулация и конюнктура.