Според ново проучване динозаврите били пометени от астероид точно когато били най-уязвими.

Д-р Стийв Брусат от Университета в Единбург казва, че покачването на морското ниво и вулканичната активност са довели до податливост на много видове към изчезване.

„Може би щяха да оцелеят, ако астероидът беше ударил Земята няколко милиона години по-късно или по-рано", казва Брусат, описвайки ситуацията като "ужасно лош късмет".

"Точно когато динозаврите били най-уязвими, се е случило това невероятно съвпадение от събития", разказва д-р Брусат за БиБиСи. "Стане ли дума за еволюция, никога не казвай никога. Със сигурност е било възможно динозаврите да еволюират."

Проучването събира заедно 11 палеонтолози от Великобритания, Щатите и Канада, за да обсъдят най-новото проучване за изчезването на динозаврите преди 66 милиона години. Има доказателство, че някои видове динозаври измирали още преди астероидът да удари Земята. Един от ключовите въпроси е дали постепенният упадък щеше да доведе до изчезването им, ако не ги беше ударил астероидът.

Експертите са заключили, че въпреки че някои растителноядни видове в Северна Америка измирали в периода, водещ към падането на астероида, е нямало доказателство за дългосрочен упадък.

Д-р Брусат казва, че ако астероидът не беше ударил Земята, сега щяхме да живеем в свят, където динозаврите щяха да доминират.

Другите учени, включени в проучването, са по-малко оптимистични от д-р Брусат. Казват, че колкото и правдоподобно да звучат аргументите му, те смятат, че е невъзможно да се установи дали динозаврите щяха да оцелеят, ако астероидът беше ударил Земята по съвсем различно време.

Проучването е публикувано във вестник „Biological Reviews"