Външните министри на 9 страни от ЕС се споразумяха за въвеждане на  нови мерки за сигурност по  основните железопътни маршрути в общността, предадоха информационните агенции.

Мерките предвиждат патрулиране по  влаковете и маркиране на билетите с имената на пътниците, уточнява агенция „Франс прес".

Днес в Париж се срещнаха първите дипломати на Белгия, Великобритания, Германия,  Италия,  Испания, Люксембург, Франция, Холандия и Швейцария.

На срещата във френската столица е взето решение по големите гари да се засилят проверките на самоличността на пътниците, както и на багажите.
Друга мярка, по която има съгласие е  засилването на координацията между спецслужбите на отделните страни.

Френският външен министър Бернар Казньов заяви, че е взето и решение да се отправи апел към Европейската комисия за въвеждане на по-строги закони по отношение на превозването на  оръжие, като предложението е това да стане до края на годината.

„Необходими са координирани и съвместни проверки по определени маршрути, където има повишен  риск." - допълни Казньов.

Германският външен министър Томас де Мезиер коментира, че не е възможно веднага да започнат да се проверяват милионите пътници, пътуващи ежедневно с влакове в  страните от ЕС, но може да се постигне значителен напредък в тази сфера.

Срещата в Париж е провокирана от нарасналата заплаха от тероризъм и в частност от въоръженото  нападение във влака „Thalys".

Припомняме, на 21 август мъж от марокански произход откри огън с автомат във влака, пътуващ по маршрута Амстердам-Париж.
Пострадаха трима души. Нападателят  беше обезвреден от двама американски военни.