Франция е на път сериозно да засили мерките срещу нелегалната имиграция в страната, съобщава Би-Би-Си.

Правителството има намерение да ограничи възможността за незаконно пребиване на чужденци и да увеличи изискванията за престой на чужди граждани в страната.

В изготвения законопроект, който предстои да бъде обсъден в парламента, се разглеждат предимно условията при които във Франция могат да пребивават семействата и роднините на вече установилите се там чужденци.

Близките на имигрантите ще трябва да докажат, че са  финансово осигурени и че владеят френски език. В определени случай ще е нужно да се правят и ДНК тестове, за да се докаже роднинската връзка.

Ограниченията ще се отнасят за лица над 16-годишна възраст.

Те ще трябва да положат и тест в собствената си страна, чрез който да покажат, че освен познания по френски език, имат и представа за френската история, култура и ценности.

Редица граждански организации се обявиха против прилагането на подобни мерки, защото смятат, че те нарушават човешките права. Същевременно френското правителство категорично смята да ограничи броя на пребиващите в страната чужденци.

Малко след поемането на президентския пост, Никола Саркози, обяви, че смята „да изпрати у дома" поне 25 000 незаконни имигранти само през тази година.