На закрито заседание Държавната комисия по енергийно и водно регулиране трябва да вземе решение за цената на природния газ за третото тримесечие, съобщава БНТ.
На 10 юни "Булгаргаз" предложи леко намаляване на цената на природния газ с минималните 0,15% до 630 лева за хиляда куб. метра без ДДС и акцизи.

Месец по-рано от газовата компания обаче обявиха, че не очакват промяна на статуквото на пазарите и по тази причина не поискаха промяна. На сайта на ДКЕВР е публикувано и становището на работната група към комисията, която е анализирала искането на газовата компания.

Експертите са поискали допълнителна информация за нормата на възвръщаемост на капитала, фактурата за покупка на газ от "Газпром" за месец май, както и обосновка на увеличените съдебни разходи, които има дружеството. На базата на всички получени документи е одобрено искането на "Булгаргаз" за намаляване на цената на природния газ с 0,15 на сто.
Решението колко ще струва суровината през третото тримесечие обаче ще стане ясно днес.

Комисията може да не се съобрази с мотивите, изнесени до този момент, както беше с решението за цената на газа за второто тримесечие, когато енергийният регулатор утвърди по-ниски от предложените от "Булгаргаз" цени.