Софийска градска прокуратура внесе обвинителен акт в Софийски градски съд срещу Филип Златанов, бивш председател на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси.

Златанов е обвинен в престъпление по служба. Той стана известен с тефтерчето си, в което си е водел бележки срещу кого трябва да се приложи закона и срещу кого - не. Тефтерът стана обект на проучване от анкетна парламентарна комисия, която излезе със заключението, че той е действал според нарежданията на съпартийката си Искра Фидосова.

Според обвинението бившият шеф на комисията е извършил престъплението за периода от 21 септември 2012 г. до 9 юли 2013 г., като длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение - председател на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси.

Златанов не е изпълнил и е нарушил служебните си задължения, с цел да набави за други лица облага или да причини вреда.

От това са настъпили немаловажни вредни последици за Комисията - разколебаване на доверието на обществото в дейността на Комисията и резултатите от нейната работа като независим орган, установяващ конфликти на интереси на лица, заемащи публични длъжности в Република България, както и накърняване на авторитета на КПУКИ.

В хода на досъдебното производство са разпитани 32 свидетели, изготвени са 5 компютърно-технически и една съдебно-почеркова експертизи.

Малко по-късно от президентството разпространиха изявление по повод твърдения, че държавният глава Плевнелиев бил облагодетелстван от действията на председателя на Комисията.

Президентът по никакъв начин не е облагодетелстван от постановения акт за прекратяване на образуваното производство на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, нито от неговото забавено оповестяване. Напротив - прекратяването на производството не само, че не облагодетелства, а вреди на репутацията на президента, се казва в текста.

Прекратяването на производството означава, че във всеки един момент същият сигнал може да бъде разгледан отново. Правата на лице, заемащо публична длъжност, което не е в конфликт на интереси, какъвто е случаят с президента, са защитени, когато спорът се реши по същество.

Държавният глава призовава прокуратурата да направи публични всичките си констатации, за да не остане усещането в обществото, че след месеци разследване е повдигнато обвинение само защото не е оповестено решение, което по същество ощетява президента.