Повече от два часа продължи срещата между нас и премиера по повод състоянието на бюджета за здраве и финансовото състояние на болниците.

Това заяви на излизане от Министерско съвет председателят на Българския лекарски съюз Цветан Райчинов. Стана ясно, че е разговаряно по всички теми - средствата, за контрол и намаляване на разходите.

Две неща се очертаха като търсене на възможност. Първото е да се намерят поне 27 млн. лв. до края на годината, за да може поне септември да се плати на 100%, както и да болниците да спазват 60-дневния срок, тъй като по всичко личи, че за тези два месеца болниците ще получат парите си през следващата година, коментира Райчинов.
По отношение на декември той винаги се включва в бюджета на НЗОК за следващата година, каза още Райчинов.

Говорено е още ваксините да бъдат извадени от бюджета на НЗОК и да бъдат върнати към този на Министерството на здравеопазването.

Последното, което договорихме е Здравната каса да може да оперира гъвкаво със собствения си резерв, заяви шефът на БЛС.

Освен това е постигната договореност с премиера в средата на следващата година касата да докладва за разходи и преразходи и да може, ако има дефицити, да се актуализира бюджетът своевременно.

Друга тема по която от БЛС са говорили с премиера, е от догодина да бъде даден същински старт на проекта за електронна здравна карта, като трябва да се направят усилия за нейното изработване.

Ние сме си в протестна готовност, предупреди още Райчинов, отговаряйки на журналистически въпрос. Той посочи, че темата не е била засегната в дълбочина по време на разговорите с Орешарски, но премиерът по никакъв начин не е опитал да оказва влияние върху този протест.

На този етап всичко, което казахме пред вас остава в сферата на добрите намерения, уточни председателят на БЛС пред журналистите. Но ако то стане факт, проблемът ще бъде решен, подчерта той.