Руският президент Путин изразява дълбокото си убеждение, че Русия не нарушава никакви правила на играта и се съобразява с международното право, докато Западът се опитва да спре развитието на страната.

Той уточнява, че под „правила на играта" разбира публичното международно право, устава на ООН и всичко, свързано с това - и отношенията с Украйна, и ситуацията в Крим.

Във филма „Президент", излъчен в ефира на „Русия - 1", Владимир Путин изтъква, цитиран от „Новости" че така наречените управляващи кръгове, елитите на тези страни - политически и икономически - обичат Русия, когато е бедна и стои с протегната ръка. Когато обаче заявим своите интереси, те започват да го възприемат като елемент от геополитическото съперничество, коментира президентът.

Путин коментира и излизането на САЩ от договора за ограничаване на системите за ПРО. Когато започнем да говорим за това - че разширението на НАТО на изток ни заплашва, заради приближаването на военна инфраструктура към руските граници, тогава възниква желанието да ни противодействат. И в момента това желание придобива формата на санкции, което е стремеж да се спре развитието на Русия, заявява още Путин.

По думите му обаче, такива опити са се правили през цялата руска история. „Политиката на възпиране на Русия е известна от столетия и в момента не се вижда нищо ново. Но и ние не бива да се тревожим особено много за това", изтъква руският президент.

По повод Крим той е категоричен, че това е част от историческата справедливост. Постъпихме правилно и не съжалявам за нищо, заявява руският държавен глава. По думите му, най-важното е било да се разбере какво искат хората, живеещи в Крим.

Путин разказва още как руските служби веднъж засекли пряк контакт между бойците от Северен Кавказ и спецслужбите на САЩ, които открито им помагали, даже и с транспорт.

Когато съобщил това на тогавашния американски президент, той му отговорил „Ще им сритам задниците".

След 10 дни обаче шефовете на Федералната служба за сигурност на Русия получили писмо от колегите си във Вашингтон - „Поддържаме и ще поддържаме отношения с всички опозиционни сили в Русия. Считаме, че сме в правото си да го вършим и ще го правим за в бъдеще".