Сметната палата не е констатирала несъответствия в имуществените декларации, подавани от новата шефка на СГС Владимира Янева през годините 2007, 2009 и 2010 г. Проверката, извършена през 2008 г. обаче е завършила със следното заключение за несъответствие:

„Подала уведомление. Не е декларирала ипотека на апартамент с площ 107,25 кв.м. в гр. София за обезпечаване на банков кредит в размер на 50000 евро."

Това се казва в отговора на палата на писмо от Висшия съдебен съвет, искащо проверка на декларациите на Янева.

Цитираното несъответствие е публикувано на интернет страницата през януари 2009 г. в "Списък на лица по чл. 2, ал.1 от Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни длъжности (ЗПИЛЗВДД), с ежегодна декларация или уведомление, подадени през 2008 г., за които проверката по чл. 7 от закона е приключила със заключение за несъответствие".

Списъкът с имената на лицата, за които проверката е приключила със заключение за несъответствие, е изпратен на изпълнителния директор на Национална агенция по приходите за предприемане на действия по реда на ДОПК и на председателя на Държавна агенция "Национална сигурност".

С писмо изпълнителният директор на НАП е уведомил председателя на Сметната палата за резултатите от приключили проверки. Писмото също е публикувано на сайта на Сметната палата.

По отношение на 93 лица по приложен списък, между които и по отношение на Владимира Янева - № 18 от списъка, въз основа на всички установени факти и обстоятелства, имащи отношение към данъчни и осигурителни задължения и извършената съпоставка между притежаваното имущество от лицата и придобитите доходи (приходи) не са установени несъответствия и не се налага предприемането на по-нататъшни действия, заявяват от палатата.

Уточнява се, че Сметната палата няма законово основание да извършва проверки на декларациите, подадени преди януари 2007 г.

Припомня се също така, че проверката на декларациите, подадени през 2011 г. (в които се декларират доходи и имоти за 2010 г.) ще бъде извършена в съответствие с процедурата и резултатите ще бъдат публикувани на интернет страницата на Сметната палата в края на годината.

След като Янева изненадващо спечели гласуването във ВСС на конкурса за шеф на градския съд, гръмна и скандалът с делото „Софийски имоти", което тя води в съда.

Оказа се, че преди години тя е извършвала частни сделки с дружеството по закупуване на парцели в София. Покрай това изниква и въпросът защо Янева е забавила 5-6 месеца едно от делата срещу скандалната фирма.

Междувременно стана ясно, че помощната комисия за конфликт на интереси на Висшия съдебен съвет ще изслуша новоизбраната председателка на Софийския градски съд.

Комисията очаква Янева да им предостави документи за сделките й със "Софийски имоти". Ще трябва да даде обяснения и за хода на делото.
Председателят на комисията за конфликт на интереси на ВСС Стефан Петров коментира, че ако има конфликт на интереси, не е добре Янева да бъде председател на Градския съд.