ВМРО е единствената политическа сила, която цели да възбуди историческата памет, защото се наблюдава спад на интереса в сегашното поколение към миналото ни, както и към вземане на активно участие в решаването на обществено-социални проблеми.

Това заяви лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов пред Третия редовен конгрес на партията, провеждащ се в столичния Централен военен клуб.

В момента, посочи Каракачанов, нашите членове са 18 941, организирани в 20 структури в цялата страна, като традиционно най-силно е нашето присъствие в Благоевградско, Кюстендилско,у Пловдивско.

ВМРО се ангажира с обществено значими за страната явления, свързани с незаконната сепаратитска организация ОМО Илинден.
Резултатът от нашата дейност е налице - ОМО Илинден не получи съдебна регистрация, обясни Каракачанов.

Той допълни, че през миналата година на собствени разноски ВМРО инициира граждански референдум за бъдещето на атомната енергетика.

В кулоарите
На среща с президента Първанов и външния министър Калфин разработихме план за възможността да се пътува без визи на 50 км от държавната граница от България към Македония.
               К.Каракачанов

Други значими въпроси, към които ВМРО е насочило вниманието на обществото през 2006 г., са свързани с обстоятелството, че много български граждани са подложени на ценовия терор на Топлофикация, електроразпределителните дружество ЕОН и CEZ.

ВМРО привлече общественото внимание към тези интереси в резултат на което последва надигане предимно в Северна България на недоволните от ценовия терор.

Каракачанов определи като изключително важно постижение от миналата година закона за избор на народни представители в ЕП.

Разгърнахме голяма кампания в подкрепа на този закон, като бяха издадени 50 000 плакати и 300 000 листовки.

Резултатът от нашите действия е налице - бе приет принципът за уседналост, подчерта лидерът на ВМРО.

Що се касае до избора за евродепутати, пред нас стояха два пътя, които обсъдихме - да се явяваме сами на изборите или да сключим споразумение с партия ГЕРБ за съвместно участие.
Въпреки всичко нашата основна цел са местните избори, посочи в заключение Красимир Каракачанов.

Делегатът от Македония Лазар Чулев, председател на македонския клон на ВМРО-БНД, изрази задоволство, че това е първият конгрес, на който присъстват делегати българи от Република Македония.

Проблемът в Македония може да бъде решен чрез обединението на България и Македония в една държава, което ще гарантира един общ пазар от 10 млн. потребители, заяви Чулев.
Това за съжаление в момента се разбира единствено от ВМРО - посочи той и подчерта, че единствено България може да донесе стабилност и просперитет на двете държави.

Чулев засегна въпроса и за така наречените преводи и легализации от македонски и Български като се позова на становището на БАН, че скопската писмена норма е регионална норма на българския език и затова не е необходим превод.

В речта си пред конгреса неформалният лидер на ГЕРБ и столичен кмет Бойко Борисов подчерта, че от 1 януари 2007 имаме още едно правителство освен това в България - правителството в Брюксел.

„То е изключително важно, защото съдбата на България ще се кове там.
Защото това, което мислим ние - е за вътрешна консумация, но за да се реализира - трябва да имаме достойни евродепутати, които да прокарат нашата теза.

Затова трябва да се стремим да вкараме в Европейския парламент максимален брой хора, които да защитават интересите на България и тези, които ще пратим в ЕП ще се отчитат пред обществото и няма да ни срамят", коментира Борисов, който е сред гостите на форума.